KezdőlapKávé-világ10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is – vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)


Decoding Coffee koncepció a katalán Cafés Cornella egyedi pontozási rendszere, amely alapján minden általuk pörkölt kávétípust a lehető legobjektívebb módon osztályoznak, lehetővé téve a baristák és a kávéfogyasztók számára, hogy beazonosíthassák a számukra legmegfelelőbb kávékeverékeket. Az objektivitás alapját az adja, hogy már létező nemzetközi szervezetek sztenderdjeire és pontozási rendszereire épül, tulajdonképp ezeket gyúrták egy összefoglaló skálába. Mik is ezek a sztenderdek pontosan?

 • A zöld kávé hibáit elemző pontozás (SCA – Speciality Coffee Associaton)
 • A csészeminőséget, annak „értékét” elemző rendszer (CQI – Coffee Quality Institue)
 • A blend összetétele, a benne található arabica és robuszta aránya, minősége
 • A pörkölési profilt elemző rendszer (SCA – Speciality Coffee Associaton)
 • Az extrakciós index elemzése (SCA – Speciality Coffee Associaton és VST)
 • Az érzékszervi profil pontozása (IIAC – Instituto Internazionle Assaggiatori Caffé)
 • És végül a Cafés Cornella saját integrált minőségellenőrzési rendszere (SIQ)

Mindez azt is jelenti, hogy a növény termesztésétől kezdve a csészébe kerülő italig a teljes értékláncolatot végigkövetik. Azzal, hogy minden részletre kiterjedően felügyelik a kávé útját, egyetlen céljuk van: a csészébe kerülő kávéban rejlő potenciál maximális kiaknázása.

Tudatában annak, hogy évente 25 millió csésze kávét szolgálnak fel a Cafés Cornella márkához tartozva, illetve a fogyasztói piac igényei folyamatosan változnak, a társaság kidolgozott egy 10 kulcsfontosságú pontot tartalmazó ajánlást, amely szerintük „a legjobb módja” a kiváló espresso elkészítésnek:

 1. krém kötelező, tejjel vagy anélkül. A jó espresso-t sűrű krémmel kell bevonni, mivel az tartalmazza a kávébab illóolajait, és itt koncentrálódik az összes aroma. A csésze kúpos alapja segít megőrizni ezt a krémet.
 2. Tejkészítmény esetén a tejhab édesíti az italt. Más szavakkal, jól kiegyensúlyozottnak kell lennie az espresso krémmel.
 3. Vizuálisan az espresso színe a mogyoró színével azonos és textúrája krémes, buborékok nélkül. Vigyázz! Ha a buborékok megjelennek, a kávé aromája könnyen elillan.
 4. Az aroma az espresso nagyon fontos eleme. Ha jó minőségű, akkor kiemelkedik gazdagsága, állaga és intenzitása miatt.
 5. Az íze, kiegyensúlyozva a finom savassággal és kellemes utóízzel, kb. 15 percig tart a szájban.
 6. Az espresso két kortyban fogyasztandó. Ezt a folyadékmennyiséget – ha a fogyasztó kívánja – tejjel vagy egyéb szükséges összetevőkkel lehet bővíteni a kívánt italok előállításához.
 7. Az espresso képlete: 25 ml 90°C hőfokú forró víz, 8,5 bar nyomáson 25 másodpercen belül átengedve 7 gramm őrölt kávét tartalmazó szűrőn.
 8. Abban az esetben, ha cukrot adunk a kávéhoz, miután hozzákevertük gyorsan meg kell inni, mivel a krémréteg megtörik és az aromák gyorsan elillannak.
 9. Az espresso-t nem szabad párosítani más összetevővel. A kávézókban általában kis süteménnyel vagy csokoládéval tálalják, de ez az adott vendéglátóhelyek egyedi ajánlásai.
 10. Az ár-érték arány nem létezik. Az ár nem befolyásolhatja az espresso minőségét: a termesztők csupán az árak 5%-ából részesednek, további 5%-ot kapnak a pörkölők, míg a fennmaradó rész a vendéglátóhelyek költségeit és nyereségét fedezik.

Mint amikor egy hegedűn szeretnénk játszani: a tökéletesen megszólaltatott hangokhoz nem mindegy, hogy hogyan vannak hangolva a húrok. A tökéletes kávé elkészítése is tökéletes hangolást, azaz profi szakértelmet igényel.

Ennek első lépése egy jó döntés: válassza a Cafés Cornella kávék kizárólagos magyarországi forgalmazójának, a Pannon Kávé Kft. szolgáltatásainak széles skáláját, és ismerje meg részletesen a Decoding Coffee rendszerben rejlő lehetőségeket!

https://www.kavehazak.hu/ Küri Attila

Ajánló