KezdőlapAgrárvilágKiskertJön a limonádészezon - hogyan termesszünk mentát?

Jön a limonádészezon – hogyan termesszünk mentát?

A menta (Mentha) egy jól ismert fűszer- és gyógynövény, amit nagyon könnyű termeszteni. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy rengeteg legyen belőle!

Menta gondozása

  • Latin elnevezés: Mentha sp.
  • Növény típus: Gyógynövény, évelő
  • Leírás: Sűrű növésű növény, több cm hosszú hajtásokkal, amelyeken keresztben átellenes levelek találhatóak. Virága henger alakú, fehér, kék, vagy rózsaszínű. Mindegyik fajtája illatos, ha összemorzsolják.
  • Eredet: Európa
  • Környezet: Alkalmas lakásba vagy szabadba
  • Gondozás: Nem igényel különleges bánásmódot
  • Páratartalom: Közepes páratartalom
  • Fényigény: Jól fejlődik a teljes napfényben, be elviseli az árnyékos helyet is (hatóanyagtartalma nő a fényellátottsággal arányosan)
  • Vízigénye: nagy

Menta gyógyhatása

Neve ismerősen csenghet a görög mitológiából. A legenda szerint Menthe egy nimfa volt, akit Hádész változtatott gyógynövénnyé, hogy megóvja felesége, Perszefóné bosszújától. Más források szerint Perszefóné változtatta növénnyé miután észrevette, hogy férje szemet vetett rá.

A mentának számos jótékony hatása van: többek között élénkítő, frissítő hatása van, elősegíti az emésztést, enyhíti a puffadást és a hányingert valamint serkenti az epeműködést. A borsmentából készült teák a fogyókúrák alapját is képezhetik. Télen különösen jó, ha van egy kevés kéznél, mert a köhögés és torokfájás tüneteit is enyhíti. A konyha szerelmesei is hasznát vehetik, mivel nagyszerű fűszernövény. Ételek, saláták és édességek ízesítésére is alkalmas.

Menta ültetése

A menta nem különösebben igényes növény, de kedveli a mély termőrétegű, jó vízgazdálkodású csernozjom talajokat, de jól fejlődik laza, homokos talajban is.

Menta szaporítása

Tavasszal magról vagy rizómák szétosztásával könnyedén szaporítható. A magokat és a töveket nedves tőzeg és perlit keverékbe ajánlott eltenni. Takard be a cserepet és a növényt egy műanyagzacskóval, hogy megakadályozd a nedvesség elpárolgását.

Kertészeti tanácsok és gondozás

Jól fejlődik a kertekben, de jól mutat napsütötte ablakokban és a konyhában is hasznodra válik. Időnként vágd vissza. Szívós növény, de meleg időben rendszeresen kell öntözni.

edenkert.hu

 

Ajánló