KezdőlapAgrárvilágKiskertKedvenc kerti ragadozónk

Kedvenc kerti ragadozónk

A minap tűnt fel a facebookon egy videó, melyen egy katicabogár táplálkozását látjuk. De miért is kedves a kertészeknek a katicabogár?

Mert ingyenes segítőtárs a levéltetvek, a pajzstetvek és az atkák elleni védekezésben.

Mind a kifejlett bogarak, mind a lárváik egyértelműen ragadozók; naponta 40-50 zsákmányt fogyasztanak el. Szaporák és nagy étvágyúak, a szántóföldeken, a kertekben, a gyümölcsösökben egyaránt otthon érzik magukat.

A katicabogarak kertbe csalogatásának 5 pontja

1. Először is – ne ölj!

Ha azt szeretnénk, hogy a katicabogarak állandóan a kertünkben maradjanak, először is teremtsünk kedvező feltételeket létezésükhöz. Ez azt jelenti, hogy a kártevőket ne permetezzük kémiai szerekkel, melyek a katicabogarak számára is halálosak.

2. Létesíts természetes rejtekhelyeket!

A bogarak, mint a katicabogarak is, alomban, vastag cserjék között, sövényekben és más árnyékos helyeken bújnak meg a kertben. Segítsünk a katicabogaraknak azzal, hogy a lehullott leveleket érintetlenül hagyjuk. Ezek a helyek menedéket nyújtanak számukra. Ősszel ne kaszáljuk le túl alacsonyra a füvet. Télire is biztonságos menedéket teremthetünk a katicabogarak számára, ha kis lyukakat ásunk, melyeket lehullott levelekkel és szalmával vagy száraz fűvel megtöltünk.

Fotó: Pixabay

A katicabogarak a fák kérgében, komposztálókban, kövek alatt is telelhetnek. Néhányan menedéket keresnek a gazdasági épületekben, a fészerekben, a padlásokon és a kerti bútorokon is. A redőnyökön mögött vagy a küszöbök alatt menedéket keresők azonban, sajnos, tavaszig általában nem tartanak ki.

3. Tegyél ki rovarházat!

Jó ötlet lehet a hasznos rovarok számára kialakított ház is, amelyet kerítésre, fákra akaszthatunk. A házat nemcsak katicabogarak, hanem például vadméhek is használják. Egy gondosan elkészített rovarház a kerti dísze is lehet. A telelő katicabogarak előszeretettel választanak üreges szárakat, amelyeket például bambuszhajtásokból készíthetünk. Néha elég csak néhány ilyen szárat elhelyezni a kert csendes, árnyékos sarkaiban, vagy szárakból készült rovarházat kitenni.

4. Permetezd a növényeket cukros vízzel, de csak óvatosan!

Ha a levéltetvek már megjelentek a kertünkben, akkor cukros vizet is permetezhetünk. A cukros víz édes, csakúgy, mint a levéltetvek által kiválasztott mézharmat. Erre a célra literenként egy fél teáskanál cukrot adunk a vízhez, amit a levéltetvek által megtámadott növényekre permetezünk. Ezt hetente egyszer meg kell ismételni, és a katicabogarak hamarosan megérkeznek.

A módszer azonban kissé kockázatos, mivel az édes közeg nemcsak a katicabogarakat vonzza, hanem a kártevőknek is kedvezhet. Legalábbis ezt mondják egyes szakértők. Ezért próbáljuk ki először ezt a módszert kis számú növényen.

5. Sárga színt a kertbe!

Kihasználhatjuk azt, hogy a katicabogarak fehér és sárga virágokat valamiért vonzóbbnak találják, ezért érdemes sárga virágokat vetni és ültetni. Hagyjuk, hogy a kertben nőjenek a sárgán virágzó pitypangok, de jó ötlet egy virágos rét is.

Viszont nem kötelező folyamatosan sárga virágokat termesztenünk. Kiderült, hogy a sárga szalagokkal „átverhetjük” a katicabogarakat. A fontos, hogy a élénk világos sárga legyen.

Vonzd a katicabogarakat a kertedbe, és kevesebb levéltetű lesz! 🙂

Forrás: Bálint Gazda, kronplatz-stories.com

TulipGarden Café

 

Ajánló