KezdőlapGasztronómiaAmit érdemes tudni a cukkiniről

Amit érdemes tudni a cukkiniről

A tökfélék családjába tartozó hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos cukkini nyersen, párolva és főzve egyaránt élvezetes. Miért egészséges? Hogyan vásároljunk és tároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!


Tök vagy nem tök…

A tökfélék (Cucurbitaceae) őshazája a mai Guatemala és Mexikó területe. A család tagjait több mint tízezer éve fogyasztjuk. A spanyol és portugál felfedezők különös növényeket hoztak Európába: a cukkini Olaszországban lett először sikeres. A Földközi-tenger tájékán megtelepedve meghódította Franciaországot, sőt a hűvösebb éghajlatú Nagy-Britanniát is.

Mexikóban a kezdetektől fogva része az étrendnek, Európában viszont csak a huszadik század közepétől fogyasztják széles körben.

A gyógyító cukkini

  • A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag.
  • Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.
  • Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.
Fotó: pixabay.com

Tudtad?

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

  • A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák.
  • A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány (az a kis szár a végén) legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Az ilyen cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.
  • A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le.
  • A cukkinit óvatosan szállítsuk, mert a héja sérülékeny.
  • Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket.
  • Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

Cukkini – mit készítsünk belőle, mihez jó?

  • Az apró cukkinit akár egészben is párolhatjuk, savanyíthatjuk, dinsztelhetjük.
  • A fagyasztás előtti blansírozással a cukkiniszeletek megtartják eredeti alakjukat.
  • Ha „virágos kedvünk van”, elsősorban a hímivarú virágokat csipkedjük le.
  • A cukkini termése nyersen reszelve belekeverhető salátába, szendvicsre. Darabolva fűszeres mártásokba mártogathatjuk.
  • Sütemények, tészták esetén a recept által előírt folyékony anyag részben helyettesíthető nyers cukkinipürével.
  • A nagyobb cukkini magja különleges ízt ad a sós, zöldséges leveseknek.
  • Felkarikázva, fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve grillezhetjük, kockára vágva piríthatjuk.
  • Használjuk sajtos, fűszeres salátákba. Paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal töltsünk vele sült burgonyát. Reszeljük főtt tésztához, paradicsomos rizshez, bulgurhoz. Kínáljuk sültekhez vagy magában.
Fotó: pixabay.com

Receptek
Cukkini püré rusztikusan

Hozzávalók 4 személyre

  • 3-4 közepes (kb. 85 dkg) nagyságú cukkini, megmosva és falatnyi kockákra vágva
  • 2 evőkanál jó olívaolaj vagy tisztított vaj
  • 3-4 cikk fokhagyma, megtisztítva és lereszelve
  • ½ teáskanál só
  • 3 szál kakukkfű levelei
  • 2 evőkanál reszelt parmezán (Fém) vagy sörélesztőpehely
  • 5 szál bazsalikom, vékony csíkokra vágva
  • 1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé (Fa) vagy 2-3 érett paradicsom apró kockákra vágva
  • ½ bio citrom héja frissen reszelve (elhagyható)
  • Választhatóan: pirított mag a tetejére, hogy legyen mit ropogtatni – napraforgómag vagy mandulaforgácsok, esetleg dió

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben melegítsd meg egy kicsit az olívaolajat, tedd bele a fokhagymát, és kavargatva 1 percig pirítsd.
  2. Keverd hozzá a felkockázott cukkinit, keverd hozzá a kakukkfüvet, majd sózd meg, és fedő alatt közepes lángon párold 5-6 percig.
  3. Vedd le a tűzről, és egy krumplinyomóval nyomkodd össze.
  4. Keverd hozzá a parmezánt/sörélesztőpelyhet, a citromlevet/paradicsomot, citromhéjat (ha használsz) és a bazsalikomot.
  5. Tálald frissen vagy tedd kiforrázott üvegekbe, majd miután kihűlt tárold hűtőben.

Tálalás

Előételként: juhsajttal keverve vagy magában, esetleg néhány koktélparadicsommal frissítve és olívabogyóval körítve
Tésztaszószként: meglepően finom és selymes tésztaszósz készíthető belőle zöldfűszerekkel. Parmezánnal vagy sörélesztőpehellyel
Köretként: könnyű és ízletes köretként szolgálhat hús vagy hal mellé.
Reggeli-alap: paradicsom helyett a reggeli tojást is ebben a cukkinipürében pároltam meg fedő alatt, és gyönyörűen megpárolódnak benne a tojások fedő alatt. Ez lett végül az egyik kedvenc felhasználási módom, amit nem csak reggelire, hanem ebédre is bevetek olykor.


Cukkini leves

Hozzávalók 4 személyre

  • ½ evőkanál kókuszolaj vagy tisztított vaj
  • 2 db újhagyma/salottahagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 1 teáskanál curry vagy 1 evőkanál zöld currypaszta
  • 2,5 dl kókusztej
  • 40 dkg/2 db közepes cukkini, falatnyi kockára vágva
  • 3 dl alaplé

Tálaláshoz

  • 8 evőkanál főtt rizs
  • friss zöldfűszerek, én általában bazsalikomot és/vagy koriandert használok, de petreszeylemzölddel is nagyon finom
  • ½ citrom vagy lime frissen facsart leve
  • pirított magok, a képen fenyőmaggal tálaltam, de legtöbbször napraforgómagot szórok rá
    opcionálisan: koktélparadicsomok kettévágva és zöldfűszerolaj

Elkészítés

  1. Melegítsd fel egy lábasban a kókuszolajat, és keverd bele a hagymát. Kavargatva pirítsd közepesen magas lángon 1 csapott teáskanálnyi sóval 2-3 percig.
  2. Keverd bele a curryt, és a kókusztej tetején lévő zsírból 1 evőkanállal. Kavargatva pirítsd tovább további 1 percig.
  3. Keverd hozzá a cukkinit, és lefedve párold 5 percig közepes lángon. Figyelj rá, hogy a cukkini ne piruljon meg.
  4. Öntsd fel az alaplével és a maradék kókusztejjel, majd forrald fel. Amint felforrt vedd le a tűzről, és ízesítsd: sózd meg ízlés szerint, öntsd bele a citromlevet. Az ízesítésnél arra figyelj oda, hogy ez egy friss, citromos-kókuszos leves.

Tálalás

1-2 evőkanál főtt barnarizzsel, zöldfűszerekkel, pirított maggal tálald.

A fenti recepteket az 5 Elemes Étrend oldalról vettük. Az oldalon Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze.

További receptek
Cukkiniropogós (tölthető sült lepény)

Hozzávalók

  • 2 nagyobb cukkini, lereszelve
  • 1 tojás
  • 3 dl aludttej vagy joghurt
  • liszt
  • só, borsikafű, kapor
  • olaj

Elkészítés

  1. A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát készítünk. Olajjal kikent palacsintasütőben lepényeket sütünk. Ha kemény és szétesős lesz, akkor nem tudjuk megtölteni, de így is finom.
  2. Tölteléknek mehet bele: sós sajt és tejföl; padlizsánkrém; juhtúró és főtt tojás.
Fotó: pixabay.com

Termesztési tanácsok

A cukkini kiválóan érzi magát komposztdomb tetején vagy tövében. Leveleivel árnyékolja a lebomló szervesanyagot. Tehetjük veteményesbe, bár térigénye nagy: egyetlen tő 2 m2-t is elfoglalhat.

A jó tápanyagellátottság mellett viszonylag sok vizet és napfényt igényel. Locsoláskor ne fröcsköljük a leveleit, ne nyissunk teret a gombás megbetegedéseknek.

Kedvező szomszédai a zeller, kukorica, hagyma, és babfélék.

Palántának március közepén vethetjük, de mivel gyökerei nem bírják a pangó vizet, könnyen kirohad. Ezért inkább májusban, szabadföldbe vessük.

Rendszeresen lássuk el érett komposzttal. A virágok könnyen termékenyülnek. Ha étkezési célra leszedünk pár virágot, azzal a további virágképződést serkentjük. A szedés folyamatos.

Kártevők

A csigák kártételét a fiatal növények tarra rágásáról, illetve a terméseken hagyott lukakról ismerhetjük fel. Ellenük fahamuval vagy mészkőporral szórjuk körbe az ágyást. A védekezést pár naponta újítsuk fel.

A lisztharmatra érdemes odafigyelni: a levelek száradnak és szürkés penészesek. A szellős állomány, az óvatos öntözés megelőzheti a betegséget. Szedegessük le a beteg leveleket; az egészségeseket permetezzük le zsurlófőzettel.

Száraz nyarakon számíthatunk takácsatkákra és levéltetvekre. Megelőzésképpen ültessünk a veteményes szélére csombort és levendulát, figyeljünk a kellően napos tenyészhelyre; kezelésként permetezzünk csalánból vagy hagymából készült lével.

TulipGarden Cafe / Tudatos Vásárló

Ajánló