KezdőlapAgrárvilágKiskertA magaságyások nagyágyúja a kulcslyuk kert

A magaságyások nagyágyúja a kulcslyuk kert

A magaságyások egyik változata az Afrikából származó kulcslyuk kert, mely a magaságyások minden kiváló tulajdonságát magában hordozza, s bónuszként plusz egy előnnyel is rendelkezik.

Az magaságyás egy speciális kialakítású ágyás, számos előnnyel bír. Kis területen sok növény termesztésére nyújt lehetőséget, s ezek a növények gyorsabban és egészségesebben fejlődnek, hála az ágyás adottságainak. Nincs tömörödés veszély, a kártevők egy részétől is védettebbek a növények és az sem mellékes, hogy nem kell a gondozásukhoz olyan mélyre hajolni.

Fotó: Facebook

Az úgynevezett kulcslyuk ágyás a magaságyások egyik fajtája, és a fenti előnyöket mind biztosítja egy különleges „bónusszal”. A kulcslyuk ágyás közepén egy komposzttömb helyezkedik el, amely lassú, ám folyamatos tápanyag-utánpótlást biztosít az ágyásban fejlődő növények számára.

Nevét onnan kapta, hogy kialakítása hasonlít egy kulcslyukhoz, habár hasonlíthatnánk őket egy tortához is, amiből hiányzik egy szelet. Ebbe a szeletbe állhat be a kertész a munka során.

A kulcslyuk kert közepén kialakított komposzttömbnek két feladata van

  1. Tápanyagot biztosít a kert számára,
  2. és a ház körüli szerves maradékok sem mennek kárba, hisz folyamatosan frissíthető a komposzttömb.
Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

A kulcslyuk kerteket kifejezetten egyszerű megépíteni. Szinte bármilyen olyan anyagot fel lehet használni hozzá, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak (kő, tégla, fém, stb.), de fel lehet építeni újrahasznosított hulladékból is.

Egy átlagos kulcslyuk kert átmérője durván 1,8 méter, de igazából ahogy a többi emelt ágyásnál, a kulcslyuk kertek kialakításakor sem kötik szabályok a méreteket, és a magasságot – olyan méretűre lehet építeni, ami kényelmes a kertésznek.

Forrás: kerteszkedek.hu

Érdekesség, hogy a kulcslyuk kerteket eredetileg jótékonysági szervezetek fejlesztették ki Zimbabwében az 1990-es évek közepén, hogy ösztönözzék az embereket arra, hogy saját ételeket termeljenek. A kialakítás a közelben lévő anyagokra támaszkodott – téglákra, kövekre, ágakra, szénára, hamura, trágyára és talajra –, hogy könnyen kezelhető kertet hoztak létre mindenki számára.

Az ötlet annyira népszerűvé vált Afrikában, hogy több mint 20.000 konyhakert épült rövidesen.

TulipGarden Cafe / Sokszínű Vidék

Ajánló