KezdőlapAgrárvilágKiskertA kertben sem látjuk szívesen a poloskát

A kertben sem látjuk szívesen a poloskát

Gyakorta riadalmat kelt a házban, a már rutinosak csak zsebkendővel fogják meg és dobják a vécékagylóba, mert szétnyomva szaglik. A kutatók feltérképeznék a poloskák hazai jelenlétét, az emberek bevonásával állítják össze a nagy magyar poloskatérképet.

A 2000-es évek eleje óta két betolakodó címerespoloska-faj jelent meg Magyarországon: a zöld vándorpoloska és szürkés-barnás színű ázsiai márványospoloska. A két faj azóta hazánk minden régiójában elterjedt, és amikor az ősz közeledtével tömegesen vonulnak telelőre, a lakóházakban gyakran idegesítik az embereket.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete a nyáron több projektet is elindított a fajok terjedésének és esetleges kártételének folyamatos felmérésére. Ennek keretében a kutatók a lakosság közreműködésével mérik fel a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska kiskerti kártételét, illetve egy új idegenhonos inváziós rovarfaj, az élénkzöld lepkekabóca elterjedését is vizsgálják.

Fotó: pixabay.com

Az intézet honlapján lehet egy online kérdőívet kitölteni az észlelésekről, és akár fotódokumentációt is várnak a hemiptera@atk.hu e-mail-címre. A klímaváltozás mellett ugyanis az egyik legnagyobb probléma az új rovarfajok megtelepedése és elterjedése világszerte.

A biológusok azt hitték, hogy ősszel elvonul, repedésekben áttelel, és meghúzza magát a poloska, de tévedtek.

Az utóbbi évek tapasztalatai szerint ugyanis télen előszeretettel mozog a lakásokban, sok helyen találkozhat vele a gyanútlan tulajdonos, az enyhe hazai telek ugyanis kedveznek a rovarnak. Tóth István növényvédelmi szakmérnök szerint az idei ősszel derülhet ki, hogy mennyi van a márványospoloskából, ha ismét megrohamozzák a házakat. Olyankor főként a sárga és fehér színű házfalakat szállja meg, és keresni kezdik a védett helyeket. Somogyban mára mindenütt megtalálható az ázsiai márványos poloska, nem kis bosszúságára a kiskertek és a házak tulajdonosainak.

 

A kullancsokat is térképen összesítik

A lakosság közreműködését kérik az ökológiai kutatóközpont munkatársai a Hyalomma kullancs hazai terjedésének felmérésében is. Ezek a vérszívó paraziták többféle veszélyes kórokozót, közöttük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust is képesek terjeszteni, ezért a kutatók arra kérik a kirándulókat, kutyatulajdonosokat, a ló- és szarvasmarhatartókat, hogy jelezzék, ha nagy méretű, gyorsan mozgó, csíkos lábú kullancsokat látnak. Az idei szezonban talált példányok beküldési módjáról a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon is találhatnak tudnivalók.

Fotó: pixabay.com

 

Nem biológiai, de létezik hatásos szer

– Tavaly komoly károkat okozott, az idén talán kevesebbet, de így is pusztítják a kiskerteket a poloskák – említette Tóth István kaposvári növényvédelmi szakmérnök. – Az érett paprikát, paradicsomot, a csonthéjasokat szúrja és szívja meg a rovar. A növénynél a szívás helyén torzulást idéz elő, és ott más kártevők is megjelenhetnek. Biológiai ellenszere nincs, de növényvédő szerekkel, pinetroidtartalmú rovarirtókkal megvédhető ellene a termés. A lakásokba beköltöző márványospoloska ellen hatásos például a Bio-Kill rovarirtó permet.

TulipGarden Cafe / Sonline, Kovács Gábor 

Ajánló