KezdőlapHazai ízekÍgy még biztosan nem kóstolta a barackot

Így még biztosan nem kóstolta a barackot

Nyakig vagyunk a barackszezonban, rengeteg fajta megtalálható most a zöldségeseknél, itt-ott még sárgabarack is akad, és létezik már a lapos- vagy pogácsabaracknak is kopasz verziója.

Bármilyen furcsa, az őszibarack a rózsafélék családjába tartozik, legközelebbi rokona pedig a mandula. ÉLETTANILAG IGEN JÓ HATÁSSAL VAN A SZERVEZETÜNKRE, BÁRMELYIK FAJTÁJÁBÓL ÉRDEMES MINÉL TÖBBET FOGYASZTANI. Vérnyomáscsökkentő hatása mellett magas rosttartalma segíti az emésztést, a sárga húsú fajtákban sok biotin, más néven B7 vitamin található, emiatt különösen jó hatása van a hajra és a bőrre. Magas szelén és cinktartalmával csökkenti a hajhullást, B7-vitamin, vagyis niacin is jó sok van benne, ezzel pedig sokat tehet a jó közérzetért.

Ez az anyag ugyanis csökkenti a szorongást és szabályozza a sejtek energia-háztartását. Magas folyadéktartalma jó szomjoltó a melegben, diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. A BARACKBAN IDEÁLIS A KÁLIUM-NÁTRIUMARÁNY, ÍGY A SZÍVPANASZOKKAL KÜZDŐK IS SOKAT TEHETNEK MAGUNKÉRT, HA NAPONTA 2-3 BARACKOT ELFOGYASZTANAK.

Az őszibarack sokoldalú gyümölcs, édes és sós ételekhez egyaránt felhasználható, mégis: nyersen való fogyasztása mellett, lekvárokhoz és süteményekhez használjuk leginkább.

Pedig remek sós ételeket készíthetünk vele, kiváló salátákba és húsok mellé is adhatjuk.

A LEGTÖBB FAJTA JÓL MŰKÖDIK EZEKNÉL AZ ÉTELEKNÉL, VÁLASSZUK AZT, AMELYIKHEZ ÍZLÉSÜNKHÖZ ÉS PÉNZTÁRCÁNKHOZ MÉRTEN HOZZÁJUTUNK ÉS KÍSÉRLETEZZÜNK BÁTRAN, LEGYEN AZ FEHÉR-, VAGY SÁRGA HÚSÚ-, SZŐRÖS-, VAGY KOPASZBARACK! A kezdéshez javaslok három egyszerű, változatos fogást.

Barackos bulgursaláta fetával

A bulgur hasznos köret a melegben, mert nagyon gyorsan elkészül, és sokféleképpen ízesíthető. Mivel főtt állapotában is pergős marad, szuper salátaalap lehet belőle. Ráadásul élettanilag jobb hatású, mint a rizs, mert bár a kalóriatartalmuk megegyezik, a bulgur lassabban szívódik fel, ráadásul magas a kálium, vas és B3-vitamin tartalma.

Hozzávalók 4 főre:

  • 20 dkg bulgur
  • 1 nagyobb salátacukkini
  • 2 nektarin
  • 10 dkg fetasajt
  • friss petrezselyem
  • só, bors
  • 1 teáskanál méz
  • 1 db kezeletlen citrom
  • 2-3 marék bébispenót vagy céklalevél
  • olívaolaj
  • napraforgómag

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a bulgurt. Elvileg forró vízben áztatva is elkészül, mi inkább egy kicsit forraljuk fel kétszeres mennyiségű vízben, és utána lefedve addig hagyjuk állni, míg az összes vizet magába szívja. Zöldség- vagy húslevest is érdemes használni az elkészítéséhez, de sós vízben főzve is remek végeredményt kapunk majd fűszerekkel.
  2. Apró kockákra vágjuk a cukkinit és a barackot és egy forró serpenyőben, kevés olajon pirítjuk, hogy színt kapjon. Nem kavargatjuk sokat, mert szeretnénk, hogy a cukkini is feszes, „harapós” maradjon, ezért hagyjuk, hogy a hő itt-ott megkapja egy-egy oldalát. Ha ez megvan, már majdnem készen vagyunk!
  3. Tálba szórjuk a zöldségeket, és a megpuhult bulgurt, alaposan összekeverjük, aztán belereszeljük egy citrom héját, és belekeverjük az aprított petrezselymet is, majd elkészítjük az öntetet.
  4. Fél deci olívaolajhoz hozzáfacsarjuk egy citrom levét, és csorgatunk bele egy teáskanálnyi akácmézet, sózzuk, borsozzuk, rácsorgatjuk a salátára. Ezen a ponton már igazán jól néz ki, nehéz megállni, hogy ne kanalazzunk belőle.
  5. Hozzákeverjük a salátát is, most éppen céklalevelet, ami egy kis földes aromával egészíti ki a barack virágos ízét.
  6. Persze az i-re a pontot mégiscsak a feta teszi fel, tálalás előtt ezt morzsoljuk a tetejére. Végül kicsi pirított, sózott napraforgómaggal díszítjük és locsolunk rá még egy kis olajat, hogy szép fényes legyen a teteje. Ínyencek egy marék aszalt vörösáfonyával is kiegészíthetik.

origo.hu

Ajánló