Ha a sárgarépán penészes foltok jelennek meg, akkor gyakran nehéz eldönteni, hogy használható-e még. Elég, ha a penészes részt nagy területen eltávolítjuk, vagy jobb, ha kidobjuk a répát?
A magas víztartalmú zöldségek különösen érzékenyek a penészre. Ezek közé tartoznak a répafélék is. Bosszantó, amikor a frissen vásárolt sárgarépa néhány nap múlva megpenészedik. Azonban érdemes lemondanunk arról, hogy egyszerűen levágjuk a megfelelő részeket, és továbbra is használjuk a többit.
Penészes a sárgarépa: mit tegyünk?
A penész eltérő módon és különböző helyeken jelenhet meg a sárgarépán.
- A levelek tövénél jelentkezhet a penész.
- A sárgarépán sötét elszíneződések mutatkozhatnak.
- A felületen világos színű gombafonálszövedék is megjelenhet.
A sárgarépát semmiképp sem szabad ebben az esetben már megenni. A zöldségeket már az érintett területek eltávolításával sem lehet megmenteni. Mert a sárgarépának az a része, amelyen nem látszik a penész, továbbra is csak a legritkább esetben élvezhető.
A probléma az, hogy a penész olyan méreganyagokat termel, amelyek nem láthatók. Sajnos ekkor teljes egészében ki kell dobni a sárgarépát, mivel a penészgombák spórái gyakran már az egész zöldségben szétterjedtek.
Mennyire veszélyes valójában a penész?
Hosszú távon a penészben lévő méreganyagok, a mikotoxinok károsíthatják a májat és a vesét – ráadásul rákkeltőnek is tartják őket. Hasmenéshez és hányáshoz is vezethetnek. A mikotoxinokat még a magas hőmérséklet sem pusztítja el főzés vagy sütés közben.
Aki sokat eszik belőle, elvileg akut mérgezést kaphat. Ehhez azonban figyelmen kívül kell hagynia a test összes figyelmeztető jelzését – például a dohos ízt, amely valójában arra ösztönöz, hogy kiköpjük a répát.
Hogyan kerülhető el a penészedés a sárgarépán?
A sárgarépa körülbelül 7-10 napig áll el a hűtőszekrény zöldségfiókjában. A sárgarépa penészedésének megelőzésére a következő tippeket ajánljuk:
- Már vásárláskor ügyeljünk arra, hogy ép zöldséget vegyünk, és a rossz sárgarépát azonnal selejtezzük ki.
- A sérült, de még nem penészes sárgarépát lehetőleg azonnal használjuk fel.
- Távolítsa el a zöld leveleket, amikor betesszük a sárgarépát a hűtőszekrénybe.
- Rendszeresen tisztítsuk a hűtőszekrényt, hogy megakadályozzuk a baktériumok terjedését.
Amennyiben a sárgarépa csak fonnyadt és kicsit kiszáradt, akkor nem kell kidobni. Újra ropogós és lédús lesz, ha a hűtőben egy pohár vízbe tesszük őket egy éjszakára.
TulipGarden Cafe / t-online.de