KezdőlapÉrdekességek„Astrophytum nemzetség és hibridjei ”az őszi Országos Kaktuszkiállításon és Vásáron a Füvészkertben

„Astrophytum nemzetség és hibridjei ”az őszi Országos Kaktuszkiállításon és Vásáron a Füvészkertben

Mexikó középső részén, magas szikla kibúvásokban vagy tüskés cserjék védelmében élnek a tövisekkel nem borított, érdekes szürke testű bordázott kaktuszok, az Astrophytumok,  melyeket köznyelven csillagkaktusznak, papsapkakaktusznak vagy püspöksüvegkaktusznak is hívják.

A nemzetség felfedezése a 18. században történt meg, innen erednek az első leírások is, és a kaktuszkedvelők lelkesedése e növények iránt az óta is töretlen. Sőt, a hat alapfaj és leírt változatai mellett, ma már tízezres nagyságrendben megjelentek a nemzetség kertészeti változatai és keresztezései, azaz hibridjei.

Kiemelkedőek a távol-keleti, főleg japán hibridek, melyek száma ma már több ezerre tehető

A fajtákat sokszor fantázianévvel illetik, és nem egy jól sikerült csodálatos változat ára egy gépkocsi árával vetekszik.

Astrophytum myriostigma var. cohauliense. Fotó: Kaktuszgyűjtők

Japánban külön klubja van az Astrophytum-nemesítőknek, ahol komoly versenyeken mutatják be a legújabb fajtáikat, melyek gyakran növényre már nem jellemző ősállat vagy kövület testformákat mutatnak. De megjelennek a különleges virágformákat és színeket képviselő egyedek is. Igazi különlegességként a kiállításon bemutatásra kerülnek a Superkabuto, Kikko, Ooibo, Fukuryu, Hekiran, Nishiki névre hallgató változatok, melyek érdekes pettyezettségükkel, csíkozottságukkal vagy gyűrődött bőrszövetükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei

Több száz kaktusz- és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fánlakó növények képviselői, a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsia-k!

Astrophytum ornatum hibrid. Fotó: Kaktuszgyűjtők

Aki kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti élete első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várjuk!

A kiállítás szeptember 9. és 11. között az ELTE Füvészkertjében
(Budapest VIII., Illés utca 25.) tekinthető meg naponta 9–17 óráig!

TulipGarden Cafe / www.kaktuszgyűjtők.hu

Ajánló