KezdőlapAgrárvilágKiskertA batáta (édesburgonya) betakarítása

A batáta (édesburgonya) betakarítása

Az édesburgonya tenyészideje 100-120 nap, szeptember közepétől-október vége között érdemes betakarítanunk az évi termést.

Batáta termesztése: mikor van a betakarítás ideje?

A batáta optimális betakarítás ideje szeptember közepétől október végéig változhat az az évi időjárástól, meleg napoktól és fajtától függően. Érdemes próbaszüretet tartanunk és így kikísérleteznünk a szüret ideális időpontját, de az sem baj, ha tovább a földben marad, hiszen a batáta az első kora őszi fagyig a földben hagyható.

Mivel a legkisebb talajmenti fagy a batáta teljes levélzetet elviszi, így a paprika mellett az édesburgonya is jó jelzője lehet az első talajmenti fagyoknak.

Batáta (édesburgonya) betakarítása: mire kell figyelni?

Az édesburgonya betakarítást a levélzet eltávolításával kell kezdeni. A dús, tápanyagban gazdag levélzet kiváló állati takarmány. A gumók nem egy bokorban vannak mint a krumplinál, hanem a szerteágazó gyökérzet megvastagodott részei. Nem ritka, hogy a tőtől 60-70 cm-re is találni gumót, ezért a sérülésmentes felszedésre oda kell figyelni. Egy jól fejlett tő legkevesebb 1 kg batátát ad.

Kisebb, nagyobb területen egyaránt a kézi felszedést javasoljuk, hogy a gumók sérülését elkerüljük. Felszedés előtt a talajt 30-40 cm mélyen meglazítjuk ezután a batáta kézzel könnyen felszedhető. Kiskerti méretekben ún. gombos villa vagy csemete alávágó használatát javasoljuk.

Batáta (édesburgonya) tárolása

Felszedés után mossuk meg és tördeljük le a gyökérmaradványokat a gumóról, de vigyázzunk, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk a darabokon! A gumókon keletkezett sebeket be kell zárni (gyógyítani), ezért a termést 3-5 napra meleg, 30-33 fokos helyiségbe kell tennünk. Ezután mehet a téli tárolóba: legideálisabb, ha 10-14°C közötti hőmérsékleten tusjuk tartani.

És ne felejtsétek el, hogy januárban és februárban indulhat majd újra a palántanevelés.

edenkert.hu

Ajánló