KezdőlapAgrárvilágKiskertEzekről az őszi munkákról ne feledkezz meg!

Ezekről az őszi munkákról ne feledkezz meg!

A mi kertészeti övezetünkben két időszak van, amikor sok munka van a kertben: a tavasz és az ősz. Nem mintha a másik két évszakban nem volna tennivaló! Ez inkább a siker és az erőfeszítés hatékony felhasználásának a kérdése.

Mi a teendőnk ősszel a kertben?

A mi forró nyaraink, a fülledt időjárás, a száraz talaj és a szikkasztó szél próbára teszi úgy a növényeket, mint a kertészt. És a mérsékelt övi éghajlaton mindenki ismeri a telet és annak kihívásait.

Az én kertem inkább pusztára jellemző helyen van. Úgy tűnik, nálunk kevesebb az eső, főleg nyár végén. De, alapvetően ugyanazok a szabályok vannak érvényben: az ültetésre legalkalmasabb időszakok márciustól május közepéig, illetve szeptember közepétől október végéig tartanak. Ha a kertész hajlandó némi erőfeszítésre, szerencsét próbálhat nyáron és a tél elején is.

Ősszel nagyon sok munka van: virághagymák ültetése, komposztkészítés, az évelők szétültetése, és (ha okosak vagyunk) új ágyások ásása és szántás, hogy előkészítsük a földet az új évszakra. A növények átültetését el kell végeznünk október előtt, úgy gondolom. Főként azért, mert megbízható hótakaró nélkül a növények gyökerei az októberi kedvező időjárási viszonyok között tudnak jól megtelepedni. Augusztus végén és szeptember elején nagyon kevés a csapadék (már ha nem árvíztől szenvedünk), és ez korlátozza a sikert, kivéve, ha szorgalmasan öntözzük a növényeket, hogy tudjanak fejlődni.

A frissen ültetett és fejlődésnek induló növények esetén a legfontosabb általános szabály azok vízellátásának biztosítása. Szinte bármikor bármit vethetünk, ha hajlandóak vagyunk mindig nedvesen tartani a talajt. Ez eléggé bonyolult azok számára, akik egyszerre több vasat tartanak a tűzben: gyakran, minden jó szándékunk ellenére elfeledjük, hogy ezek a különleges kis növénykék hirtelen, mintegy varázsütésre elszáradnak a száraz időszakban. Garantált csalódás, még akkor is, ha újraélednek.

Az augusztus vége és a szeptember az az időszak, amikor elültethetjük a fehér liliomot, szétültethetjük az íriszeket, átültethetjük a pünkösdi rózsákat. A zöldségek betakarítása is munkát ad ilyenkor, ha későn érő fajtákat termesztünk. Az időjárás biztos halált jelent minden olyan gyomnak, amit sikerült megzavarni vagy elgyengíteni. Ezt kapjátok ki, hitvány gyomok!

szeptember vége és az október alkalmas az évelő-ágyások átdolgozására, a gyönyörű virágok hagymáinak elültetésére, a bokrok és a fák telepítésére. A városban van esély a rózsák telepítésére is, de vidéken mindenki inkább tavaszra hagyja. A fáktól és kertekből kikerülő nagy mennyiségű növényi anyag jó kiegészítője a komposzt halomnak. Elég, ha ásunk egy árkot a kertben, megtöltjük a növényi anyaggal, hozzáadunk némi trágyát, majd befedjük földdel. Szinte hihetetlen, mennyire feljavítja a talajt egy idő után.

Ha a leveleket felaprítjuk, azzal gyorsítjuk a lebomlást, a trágya pedig segíti a hasznos baktériumok munkáját. Szerves anyag, a szó valódi értelmében. Ha virágágyásainkon javítani szeretnénk, ez az ideális időszak ehhez a munkához, ahogyan a többi kertépítési munkához is. A talaj jól megmunkálható, az időjárás kellemes és tiszta, sokkal jobb ilyenkor elvégezni ezeket a munkákat, mint a sáros tavaszi körülmények között. Gondoljuk át, hogy minden készen áll-e a tavaszi veteményezéshez: a tavasz ablaka nyitva áll a veteményezéshez, és a föld mindig készen áll, ha ősszel elég gondosan dolgoztunk.

Az őszi ültetés szabálya alól van néhány kivétel. Néhány fafajtát, például a magnóliát, tavasszal kell elültetni. A szabadgyökerű rózsákat szintén kora tavasszal kell telepíteni. Bármit is ültettünk talajtakaróval, vagy más védelemmel kell ellátnunk a növényeket a szárító szél és a fagyhullámok ellen.

A komposzt – fekete arany

komposztkészítés egyszerű és sok mindenre megoldást jelent.

Minden kertben van hulladék: levágott fű, hulló levelek. És minden kertnek jót tesz a humusz. A komposzthalom mindkettőre megoldás. Akár saját készítésű komposztot használunk, akár megvásároljuk, néhány hasznos tényt meg kell jegyeznünk: használjunk egészséges növényi anyagokat, réteges talajt, puhább és nagyobb növényeket és trágyát.

Ha rendszeresen forgatjuk és nedvesen tartjuk a komposztot, felgyorsítjuk a bomlási folyamatot, de nem szükséges gazdag komposztot tenni talajtakaró növényekre.

edenkert.hu

Ajánló