KezdőlapGasztronómiaA birsalmasajt titka

A birsalmasajt titka

Csaknem tíz éve, hogy pincénkben megtaláltam anyai nagyanyám,  Etelka néni kisalakú, keményfedeles 110 éves receptkönyvét. A belőle készített birsalmasajt ma is megállja a helyét a receptek közt!

A bejegyzések első oldala Isten segítségével 1910. január 23.-ával kezdödik, a család akkori lakhelyén Bielitzben (az Alsó-szilézia város az első világháborút követően már nem tartozott az Osztrák-Magyar Monarchiához). A sok mindent átélt könyvecske böngészésekor torkom olykor elszorul, szemem is mintha kissé elhomályosult volna. Szükségem lenne egy erősebb szemüveglencsére, vagy csupán az a fránya tavaszi fáradság? A harmadik -és talán az igazi – ok kifundálását olvasóim találékonyságára bíznám.

A lapozgatás és a silabizálás során eljutottam a birsalmasajt főzéshez, az emlékek ekkor rohantak meg valójában. Felötlöttek  az ötvenes évek gyermekkori téli emlékei; bizony nem múlt el egy november majd az ezt követő Szent Karácson hava birsalmasajt készítése és ajándékozása nélkül.  A nagynénik, mamák, nagymamák ez irányú tevékenysége némiképp a Karácsony legbiztosabb előjelének bizonyultak, hiszen a gyereksereget  ezekkel a finomságokkal, meg  a többi kiscipőbe, kiscsizmába valóval Szent Miklós napjának előestéjén lepték meg. Eleinte suttyomban és titokban igyekezték a sajtocskákat megfőzni és a legkülönbözőbb formákba önteni, de amint cseperedtünk, néha már mi is segíthettünk az előkészületekben.

Birsalmasajt recept 100 éve és most

Tavalyelőttig a  megfőtt birsalma negyedeket  mindig az ősrégi szitán passzíroztuk át, 2  éve ezt könnyítésképpen inkább botmixerrel turmixoljuk, héjjal együtt, ez a „kegyes csalás”. Az egész titka a már kész pép akár 1 órás kavargatása, így elpárolog a felesleges víz. Ha ezt rövid ideig csinálja valaki, a „lusta Asszony birsalmasajtja” lesz, azaz lekvár marad, amúgy ez sem rossz, de nem az igazi, mivel a birssajt a cél. Formákat is használunk jó százéveseket. Főzés és formába öntés után 1 nappal ki kell jönniük a formából, különben kakukk. Nagyon fontos a „késztermék”, hosszú, 2 oldalról való szárítása. Mi semmiféle  fűszert fixálót, zselésítőt, diót stb. nem teszünk beley így is tökéletes!

E kis történetet papírra vetette egy tősgyökeres gellérthegyi öregfiú, Molnár István Mihály, Etelka néni unokája,  aki  leányunokájának is igyekezett átadni a birsalamsajt főzésének apró fortélyait.

+1 Birsalmasajt recept cukorral

edenkert.hu

Ajánló