KezdőlapÉrdekességek100 évesnél idősebb a legöregebb karácsonyi kaktusz

100 évesnél idősebb a legöregebb karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz a könnyen tartható, viszonylag igénytelen szobanövények közé tartozik, így lehetséges, hogy akár matuzsálemi kort is megérhet.

karácsonyi kaktusz az egyik kedvenc télen virágzó szobanövényünk. Köszönheti ezt évről évre nagyobb virágpompájának és viszonylag egyszerű tartásának. A botanikusok Schlumbergera bridgesii-nek nevezik, és az ünnepi kaktuszok csoportjához sorolják, melyhez a hálaadás-kaktusz és a húsvétikaktusz is tartozik. Ezek a kaktuszok mind virágzásuk idejéről lettek elnevezve. A karácsonyi kaktusz virágai általában rózsaszínűek, bár vannak fehér, piros és lila virágú fajták is. Mivel ez egy trópusi növény, igényli a vizet. A karácsonyi kaktusz a természetben olyan helyeken található meg, ahol az orchideák is jelen vannak. Ez a növény Braziliában őshonos.

Több hír is kering a neten matuzsálemi kort megélt példányokról, itt van például egy állítólag 110 évnél is idősebb, szinte kisebb bokor méretű karácsonyi kaktusz:

20 éves karácsonyi kaktusz nem lehet ritka hazánkban sem, az kb. ekkora:

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz trópusi növény, rendszeres öntözést igényel. Ha a virág földje száraz tapintású, meg kell öntözni, ugyanakkor figyelnünk kell a cserép jó vízelvezetésére is. A karácsonyi kaktusz nem fog virágozni, ha olyan cserépben tartjuk, amelyben gyakran megreked a víz. Az egészséges szobanövény titka a nedves, de jó vízelvezetésű talaj és cserép.

A karácsonyi kaktuszt műtrágyával kell kezelni. Erre nem akkor van szükség, amikor a növény nyugalmi állapotban van, hanem akkor, amikor közeledik a virágzás ideje, ilyenkor kéthetente trágyázzuk.

edenkert.hu

Ajánló