KezdőlapAgrárvilágKiskertHárom fás szárú növény, ami decemberben metszhető

Három fás szárú növény, ami decemberben metszhető

A fákat ősszel vagy kora tavasszal kell metszeni? Nem mindig!
A következő három fás szárú növényt a legjobb decemberben metszeni.

Decemberben a kertben lévő fák a nyugalmi fázisuk közepén tartanak, ezért a metszést a lehető legjobban viselik. Ezenkívül a lomb nélküli időszakban könnyen felismerhetők a lombkorona formáját meghatározó főbb ágak, illetve gallyak, és az oda nem illő hajtások gyorsan feltűnnek. A gyümölcsöt termő bokrok esetén a decemberben elvégzett intenzívebb metszés tavasszal stimulálja az új hajtásokat, és teret biztosít a virágot hozó ágaknak. A metszést azonban ne végezzük előre látható hideg időszak előtt – ez fagykárosodást okozhat a vágás helye körül.

Almafa

Orsó vagy piramis alakú koronával rendelkezik vagy kordonos termesztésű: A fajtától és a nemesítéskor választott alanytól függően az almafák (Malus domestica) sokféleképpen növekedhetnek, de minden almafának van egy alapvető vázszerkezete. Ezt az alapvető vázat a növények ültetése utáni első öt évben alakíthatjuk ki, célzott metszéssel. Ezt követően a metszés lényege az lesz, hogy a növekvő gyümölcsök számára biztosítsuk az éréshez szükséges mennyiségű napfényt a rendszeres metszéssel, illetve a korona szellősebbé tételével. Ezenkívül a rendszeresen metszett koronákról gyorsabban leszáradnak a levelek, ami gátolja a gombás fertőzések terjedését. Vágjuk le a befelé és meredeken felfelé növekvő hajtásokat, és távolítsuk el a legrégebbi termőágat is, amely alig terem már használható almát. Az elöregedett termőágak hajtásai rövidek, erősen elágazóak és feltűnően lefelé lógnak. A túlnyúló részeket a tetőponton vágjuk vissza egy fiatalabb oldalágra.

Őszi málna

Az őszi málna (Rubus) esetében a metszés elősegíti az új hajtások képződését, így rengeteg virágzó és később természetesen termést hozó vesszőről gondoskodik, mivel az őszi málna termései az egyéves vesszőkön, és a tavasszal növekvő új hajtásokon képződnek. A málnaszüret után vágjuk vissza az összes hajtást a földfelszín felett. A vesszők növekedésének bizonyos keretek között tartása érdekében neveljük az őszi málnát a kezdetektől fogva vízszintes huzalokból álló kordon segítségével, és kössük hozzá a hosszú vesszőket.
Visszametszés nélkül már néhány év elteltével sűrű és egymáson keresztül növekvő hajtások kusza egyvelege jön létre. Tipp: A nyári, és az őszi málna egyaránt gyorsan növekszik, és a kertben kúszó gyökerekkel terjed. Szükség esetén érdemes ásóval kiásni a túl messzire nyúló részeket.

Körtefa

A körtefák (Pyrus communis) a termőágakat, és így a gyümölcsöket is elsősorban a kétéves hajtásokon képezik. Rendszeres metszés nélkül azonban a termőágak gyorsan elöregszenek, és sok más gyümölcsfához hasonlóan az ágaik a földre hajlanak. Rendszeresen ritkítsuk meg ezért a régi gyümölcsfák koronáját, és vágjuk le a túlnyúló hajtásokat röviddel egy fiatal oldalhajtás mögött, amely ezután új, egészséges és életerős termőágakat képez. Távolítsuk el az összes olyan ágat és hajtást is, amelyek egymást keresztezik, befelé nőnek vagy zuzmóval borítottak.

Ajánló