KezdőlapÉrdekességekNégy alapszabály: hogyan gondozzuk megfelelően a cserepes karácsonyfát

Négy alapszabály: hogyan gondozzuk megfelelően a cserepes karácsonyfát

A cserepes karácsonyfa fenntarthatónak hangzik, mert az ünnepek után kiültethetjük a kertbe. Hogyan ápoljuk addig a fát? Meggyökeresedik egyáltalán kint?

A karácsonyfák általában csak rövid életűek. Legkésőbb vízkeresztkor, január 6-án eljön az ideje, hogy a jegenye-, luc- és erdei fenyők kikerüljenek a lakásokból. A cserepes karácsonyfát viszont az ünnepek után kiültethetjük a szabadba. Ez jó ötlet, ha még van egy kis hely a kertben.

A karácsonyfák kiültetését azonban nem mindig koronázza siker. Ez általában nem sikerül – mondja Eberhard Hennecke, az Észak-Rajna-Vesztfália Kertészeti Egyesület karácsonyfa és vágott zöld növény termesztők szakcsoportjának elnöke. Ennek az az oka, hogy a hagyományos edény, amelyet egy fával kínálnak, általában csak egy frissen tartó földlabda – magyarázza Hennecke.

A mélyen földbe nyúló gyökereket egyszerűen levágják, amikor a cserépbe helyezik a fát. „Ez a karácsonyfát tartósabbá teszi ugyan, de a meggyökeresedés és a további növekedés a legritkább esetben sikeres.” Elsősorban a következő tényezőktől függ, hogy a karácsonyfa túléli-e a kiültetést.

 

A vásárlás: Ügyeljünk a gyökérrendszerre és a méretre

A legjobb, ha olyan fát választunk, amely már cserépben nőtt. Ha a fát a szabadban nevelték, és csak röviddel karácsony előtt ültették cserépbe, akkor nagy a veszélye annak, hogy a gyökerek megsérültek. Ép földlabdával és egészséges gyökérrendszerrel nagyobb a későbbi növekedés esélye. Oliver Fink, a Haani Faiskolák Szövetségének elnöke szerint (Észak-Rajna-Vesztfália) a kiültetés nagyrészt csak olyan fákkal sikeres, amelyeket a nevelés során többször iskoláztak. Ez a faiskolákban általánosan alkalmazott módszer a kisebb gyökerek képződésének ösztönzésére.

Karácsonyfa árusítás: A kereskedelemben cserepes tűlevelű fák is kaphatók. (Forrás: Müller-Stauffenberg)

A földlabda méretének egyensúlyban kell lennie a növénnyel, ami azt jelenti, hogy nem lehet túl kicsi. Ezenkívül szilárdnak kell lennie és sok bojtos gyökeret kell tartalmaznia, magyarázza Philippe Dahlmann, az Észak-Rajna-Vesztfália Lakóingatlanok Szövetségének kerti tanácsadója. A sikeresebb ültetés érdekében érdemes egy kisebb, legfeljebb 1,20 méter magas fenyőfát választani, mely általában jobban bírja a gyökereket érő átültetési sokkot, mint egy nagy fa.

 

Ápolás: meleghez szoktatás és öntözés

Annak érdekében, hogy a fát megóvjuk a hőmérsékleti sokktól, ajánlatos időt hagyni neki az akklimatizálódáshoz. Novemberben és decemberben a nyugalmi vegetációs időszakát éli, és átmenet nélkül egyszer csak a nyárban találja magát a meleg nappaliban. Így könnyíthetjük meg számára az átmenetet:

  1. Pár nap egy árnyékos, fagymentes és szélvédett helyen – például hűvös folyosón vagy a garázsban – elegendő a beszoktatáshoz. A fának erre a lakásban való felállítás előtt és a későbbi szabadba ültetés előtt egyaránt szüksége van.
  2. A földlabdás karácsonyfát szenteste előtt legalább egy nappal érdemes a nappaliba helyezni.
  3. Ha csak ezután helyezzük cserépbe, akkor a földlabdát teljesen vízbe kell meríteni, amíg már nem távoznak légbuborékok – tanácsolja Dahlmann.
  4. A házban az elültetett karácsonyfának lehetőleg hűvös hely kell – bár ez a gyakorlatban nehezen kivitelezhető, mert általában a (meleg) nappaliban áll. Ügyeljünk ezért arra, hogy ne maradjon ott tíz napnál tovább.

Tipp: Fontos, hogy a földlabda ne száradjon ki. Általában minden második nap meg kell öntözni. A tűlevelek lehullását gátolja, ha naponta többször vízzel permetezzük. A fának nincs szüksége trágyázásra.

 

Meddig él a karácsonyfa cserépben?

A kertészek meglehetősen szkeptikusak abban a kérdésben, hogy a következő évben karácsonykor vissza lehet-e vinni a cserepes fenyőt a nappaliba. A legtöbb példány nem éli túl a következő évet a cserépben. Ha ez egyáltalán sikerül, akkor csak optimális helyen és sok odafigyeléssel:

* Az alapfeltétel egy nagy cserép, amelyben a karácsonyfának bőven van helye.
* Évente legalább egyszer ültessük át a fát egy nagyobb cserépbe, amihez használjunk jó minőségű földet.
* Ezenkívül öntözzük rendszeresen.
* Tavasztól ne feledkezzünk meg a műtrágyázásról, amihez használjunk speciális, fenyőféléknek ajánlott műtrágyát.

Így sok szerencsével előfordulhat, hogy a fa három-négy évig is megmarad a cserépben.

 

Kiültetés: fagymentes napon történjen

Iskolázott, cserépbe ültethető karácsonyfák: A nevelés során többször át kell ültetni őket. (Forrás: Chromorange/imago-images-bilder)

Jobb azonban a fát a kertbe kiültetni. Amikor kivisszük a házból, viszont újra meg kell szoknia a megváltozott körülményeket. „Tegyük ismét a folyosóra, a télikertbe vagy a garázsba néhány napra” – mondja Niels Reinke, a Német Faiskolák Szövetségének tagja.
Ha kint viszonylag meleg van, akkor a kiültetés nem jelent problémát. Érdemes azonban várni, ha a hőmérséklet nulla fok körüli. Kiültetéskor a talajnak fagymentesnek kell lennie – „legalább olyan mélyen, mint amekkora a cserép” – tanácsolja a Rellingenben élő faiskolai szakember. Ezt követően fagymentes napokon rendszeresen öntözni kell a fát.

 

Cserepes karácsonyfa: újra kiásható?

A következő évben újra kiásható a karácsonyfa? Reinke ezt nem tanácsolja. Hacsak nem tesszük cseréppel együtt a kerti földbe. A cserépből kinőnek ugyan a gyökerek, de ha kicsit megforgatjuk, amikor kiszedjük, akkor a gyökerek elszakadnak – mondja a szakértő. Karácsonyfaként általában csak egyszer használható a fa – mert a nordmann fenyők, amelyek a legkedveltebb karácsonyfák közé tartoznak – évente 30-40 centimétert nőnek.

Karácsonyfa a kertben: a cserépből kiültetett példányok a szabadban is nőnek. (Forrás: McPhoto/imago-images-pictures)

A bonni Észak-Rajna-Vesztfáliai Mezőgazdasági Kamara azonban általában azt tanácsolja, hogy ne ültessük ki a nordmann fenyőt. Ezek csak karógyökereket képeznek, amelyek súlyosan megsérülnek, amikor a földlabdát kiássuk a földből. Nem lehet tehát garantálni, hogy a fa az új helyen is gyökeret tud ereszteni.

 

Bérlés: válasszunk helyi szolgáltatókat

Ha nem szeretnénk cserepes karácsonyfát vásárolni, akkor az ünnepi időszakra bérelhetünk is egyet (Németországban 60 euró körüli ártól). Ezt a szolgáltatást már néhány faiskola, erdészet és kertészet kínálja. A cserépben lévő karácsonyfát nem sokkal karácsony előtt szállítják, az ünnepek után visszaviszik és újra elültetik a faiskolában vagy a kertészetben.

A Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu) azonban rámutat arra, hogy a kiásás és az újabb elültetés komoly megterhelést jelent a fa számára. Ezenkívül arra is figyelni kell, hogy honnan származik a cserepes fa, és kezelték-e növényvédő szerekkel.

Az észak-rajna-vesztfáliai fogyasztóvédelmi központ a karácsonyfákat bérbeadó országos online szolgáltatókat kritikusan értékelte. Egy 2018-as teszt során két csomagküldő cégnek is rossz minősítést adott (ár, szolgáltatás, CO2-mérleg) – és azt javasolta, hogy a cserepes karácsonyfákat helyben szerezzük be.

TulipGarden Cafe / t-online.de heim & Garten

Ajánló