KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy lehet a lakásban mini veteményeskert

Így lehet a lakásban mini veteményeskert

A beltéri kertészkedés az egyik legkönnyebb és legötletesebb módja annak, hogy a gyümölcsökön és a zöldségeken spóroljunk.

Zöldségtermesztés bent

Ez egy remek megoldás a kis kerttel rendelkező családok vagy a panellakásokban élő emberek számára. Egy kis ötletességgel és kertészeti tudással könnyedén létrehozhatjuk beltéri kertecskénket, anélkül, hogy ez túl sok időbe vagy helybe kerülne.

Egy ilyen kert berendezése sok előnnyel jár. Azok is megnyugodhatnak, akik bio ételeket szeretnek fogyasztani, mivel ez esetben pontosan tudni fogják, hogy honnan származnak a termékek. Mi határozzuk meg, hogy mivel permetezzük, vagy tápláljuk a növényeinket.

A beltéri kertészkedésnek egy másik előnye, hogy jóval kisebb a növények megbetegedésének, vagy a kártevőkkel való megfertőződésének esélye, ezáltal a növényeink tovább élnek, egy vihar, szél vagy égető napmentes környezetben.

Személy szerint úgy gondolom, hogy kevés dolog jár nagyobb megelégedéssel, mint egy családi ebédnél a saját termesztésű gyümölcsök (vagy zöldségek) fogyasztása. Mindezek mellett a beltéri kertecske természetes szépséggel tölti be a lakást felváltva a csúf művirágokat.

Mint a kertészkedés többi formája, a beltéri kertészkedés is egy alapvető növényismerettel kezdődik.

Beltéri kertészkedés: mire kell figyelni?

A növényeknek öt alap dologra van szükségük: víz, föld, fény, meleg és levegő. A kültéri kertészkedéssel ellentétben, ahol nagyjából minden már adott, a lakásban termesztett növények ránk vannak utalva, és nekünk kell segíteni őket a fejlődésben. Rendszeresen öntöznünk kell őket, és elegendő fényt, hőt és levegőt kell biztosítanunk számukra.

Miután mindezeket tisztáztuk, nézzük meg, hogyan is tovább. A beltéri kert megtervezésének első lépése, hogy felmérjük, a lakás kap-e elegendő napfényt, átjárja-e eléggé a levegő, illetve hova helyezhetnénk el a növényeinket. A kiválasztott helyeket figyeljük meg minden napszakban, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy elegendő napfényt kapnak a nap minden szakában, és nem csak reggel.

Ha a helyiség napjában hat órányi napfényt kap, ez azt jelenti, hogy az megfelelő hely azon növényeknek számára, amelyeknek bő napfényre van szükségük. Ezek a helyek remekül megfelelnek majd zöldségek, gyümölcsök és gyógyfüvek termesztésére. Az árnyékosabb részek a vetőmagok kicsíráztatására, vagy az árnyékot kedvelő növények számára alkalmasak.

Hogyan válasszuk ki a kertészkedéshez legmegfelelőbb talajt?

A következő lépés a megfelelő föld beszerzése, használjunk tápanyagban gazdag fekete földet. A cserepes növények esetében mindenképpen ilyen föld használata az ajánlott, mivel a fekete föld átengedni a vizet, ezáltal a gyökerek bő tápanyaghoz jutnak. A legkönnyebb megoldás az, ha egy nagy zsák virágföldet vásárolunk, a helyi kertészeti boltban. Ha nagyobbacska kertet szeretnénk, vásároljunk két zsákkal. Ha függő cserepeket is szeretnénk, vásároljunk annak megfelelő, könnyű földet.

Mielőtt kiválasztanánk az elültetendő növényeket, nézzünk utána ezek fény- és talajigényeinek. Ha a lakásunkban sok napfény van, válasszunk olyan gyümölcsöző növényeket mind például a paradicsom, a paprika, a csípős paprika és az uborka. Ha a lakásban több a félig árnyékos hely, ültessünk olyan leveles növényeket, mint pl. a kelkáposzta, a spenót, a retek vagy különböző virágok. Ugyanakkor bizonyosodjunk meg arról is, hogy a növényeknek nincsenek különlegesebb talajigényei. Egyes növényeknek homokos, vagy agyagos talajra van szükségük, amit igen ritkán lehet találni.

edenkert.hu

Ajánló