KezdőlapÉrdekességekA világ legdrágább almájához szinte lehetetlen hozzájutni

A világ legdrágább almájához szinte lehetetlen hozzájutni

A fekete almát (Black Diamond) tartják a világ legdrágább és legkülönlegesebb almájának, amihez szinte lehetetlenség hozzájutni.

A Black diamond alma

Black Diamond egy fekete, vékony héjú almakülönlegesség, amely gazdag természetes cukrokban, ezért sokkal ropogósabb és édesebb a többi fajtánál.

Black diamond (fekete alma) termesztése – mire kell figyelni?

A fekete alma csak nagyon sajátságos körülmények között terem. Nagyjából 3100 méter magasan lehet szüretelni Tibetben. Itt rengeteg a napfény, és meleg van napközben, éjjel viszont akár fagypont alá is mehet a hőmérséklet. A gyümölcs sötét héjszínét pedig a rengeteg UV sugárzás okozza. Nyilvánvaló, hogy ezeket az egyedi körülményeket szinte lehetetlen máshol reprodukálni.

A fának hosszú évek kellenek, mire terem. Amíg egy átlagos almafajtánál ez 2-3 évet vesz igénybe, a Fekete gyémántnál akár 8 év is lehet, mire szüretelhetünk.

Black diamond alma ára

Rövid ideig áll el a gyümölcs a pultban is, szüret után kb. 2 hónapig értékesíthető. Az októberben szedett almák darabja alsó hangon 6-7000 Ft körül mozog, amelyek nagy részét kínai luxushotelekbe szállítják. Néha ázsiai szupermarketekben is össze lehet vele futni. Az egyes gyümölcsök 7 és 20 dollár közötti áron kaphatók.

Az arkansasi fekete alma (Arkansas Black alma)

Ha szeretnénk fekete almát ültetni, akkor próbálkozhatunk egy hasonló fajtával az arkansasi fekete almával. Bár íze savanykás, az Arkansas Black alma színében nagyon hasonlít a Black Diamond almára. Ezt az örökzöld gyümölcsöt először az 1800-as években termesztették Arkansasban, amikor sok családi gazdálkodónak volt almaültetvénye.

A Black Diamonddal ellentétben hónapokig tárolható a pincében, ahol az alma viaszos héja megvédi a romlástól. Az Arkansas Black alma íze első szedéskor savanykás, de a tárolás során édesebbé válik, mézes, vaníliás és mandulás jegyekkel.

TulipGarden Cafe / edenkert.hu

Ajánló