KezdőlapAgrárvilágKiskertHogyan építsünk üvegházat házilag?

Hogyan építsünk üvegházat házilag?

Az üvegház tökéletes hely a mohó kertészek és a válogatós növénygyűjtők számára. Egész évben termeszthetünk növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket ebben a szabályozott környezetben, anélkül hogy aggódnunk kellene a kinti éghajlatért vagy a túl sok kártevőért.

Növények üvegházi termesztése: mekkora és milyen legyen?

A melegházak az olyan helyeken közkedveltek, ahol hidegek a telek. A melegházat általában üvegből vagy műanyagból készítik, és változó méretű lehet, kis, kunyhó nagyságú melegháztól kezdve az óriási tömegtermelésre szánt melegházig.

Üvegház építése házilag: mennyibe kerül?

A házilag épített üvegházak nagyon hasonlóak a boltban vásárolt üvegházakhoz. Az vázat általában beton vagy föld alapra kell építeni, és az üvegfalon kívül szükség lesz néhány  például deszkákra, csavarokra és ragasztóra.

  1. Először is, készíts egy tervet, amely meghatározza az üvegház méretét és alakját.
  2. Készítsd el a megfelelő méretű és alakú beton vagy föld alapot.
  3. Készítsd el a vázszerkezetet az üvegfalakhoz a deszkák és a csavarok segítségével.
  4. Helyezd be az üvegfalakat a keretbe, és rögzítse őket a ragasztó segítségével.
  5. A tetőt egyenletesen fedd le, lehetőleg üveggel, hogy a lehető legtöbb napfény jusson be az üvegházba.

Egy kisebb, házilag épített üvegház ára Magyarországon általában 50 000-100 000 forint körül mozog. A bolti verziók általában ennél drágábbak, 100 000-300 000 forint körüli áron elérhetőek.

Az árak jelentősen változhatnak, és az üvegházak ára sokkal magasabb lehet, ha a különféle extra funkciókat, mint például a belső világítás, fűtés, automatikus öntözőrendszer, stb. tartalmazzák. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az üvegházak üzemeltetése is költséges lehet, főként a fűtési költségek miatt.

Gondoskodj a megfelelő szellőztetésről

Mivel a melegházak hamar felmelegedhetnek még akkor is, ha kint nincs is meleg, fontos hogy legyen megfelelő szellőztetés a melegházban. A levegő keringése nélkül a növények el fognak hervadni. Mikor ritkítod a növényeket, hagyj elegendő helyet közöttük, hogy elősegítsd a levegő keringését a melegházban. Válassz egy olyan szellőztető rendszert, amely a legmegfelelőbb az éghajlatra és a melegházad méretére, illetve felépítésére nézve. Nyisd ki az ajtókat és az ablakokat, hogy növeld a levegő mozgását.

Üvegház tájolása

Amikor kiválasztod a melegház helyét, fontos néhány tényezőt figyelembe venni. Válassz egyenletes talajt, amelyet jól süt a nap, főképp télen. Keress nagy dolgokat, amelyek árnyékot képezhetnek. A melegház leghosszabb része nézzen dél fele.

Üvegház: gondoskodj különleges tápanyagokról

Annak érdekében, hogy jobban fejlődjenek a melegházi növények, szórd meg a talajt különböző tápanyagokkal, például zúzott tojáshéjjal és őrölt kávéval a savtartalom növeléséért.

Melegház: védelem a kártevők ellen

Annak ellenére, hogy a melegház csökkenti a kártevők számát, mégis gondot jelenthetnek. Használj gyógynövényeket, hogy elriassz olyan kártevőket, mint például a fúrókar vagy a szúnyog. Ezekhez a növényekhez tartozik még a fahéj, a kamilla, a zsálya, a fokhagyma, a miatyánkcserje levele és a fenyérfű. Ültesd ezeket a veszélyeztetett növények közelébe, vagy vedd körül őket velük.

Üvegház: ezért fontos az árnyékolás

Hűvösen tarthatod a melegházat, ha egyensúlyban tartod az árnyékot és a szellőztetést. Az a legjobb, ha az árnyékolást a melegházon kívül helyezed el, mivel 40 százalékkal hatékonyabb. Az árnyék megvédi a nővényeket az égéstől és a túlmelegedéstől. Az árnyékolás különböző fajta lehet: vannak fényvisszaverő- , fényelnyelő- és fényáteresztő árnyékolók. Az árnyékolás választása függ a melegház fajtájától és nagyságától, mivel a növények termesztésével nő a költségvetésed is.

edenkert.hu

Ajánló