KezdőlapPraktikákSzelektálással csökkenthetjük a zsúfoltságot otthonunkban

Szelektálással csökkenthetjük a zsúfoltságot otthonunkban

Évente egyszer fontos, hogy az egész évben felhalmozódott, ide-oda pakolt, de már nem szükséges dolgoktól megszabaduljunk.

Az otthon az a hely, ahol önmagunk lehetünk. Ahol kényelembe helyezhetjük magunk, ahol pihenhetünk. Ám ezt nem lehet egy túlzsúfolt, rendezetlen lakásban megtenni. Időről-időre rendszerezni kell.

Sokan újévkor fogadalmat tesznek, új célokat tűznek ki maguknak, hiszen egy új év tiszta lap, ami tele van lehetőségekkel. Éppen ezért ez a legjobb időszak arra is, hogy az egész évben felhalmozódott, ide-oda pakolt, de már nem szükséges dolgoktól is megszabaduljunk, és felfrissítsük a lakóterünket. El sem hinnénk mennyi olyan kacat gyűlik össze észrevétlenül az otthonokban, amikre nincs szükség. Ezektől megszabadulva újra fellélegezhet a lakás.

Számos terület van egy házon belül, amit figyelembe kell venni, mikor elkezdünk rendszerezni. A szobáktól a konyhán át a szekrényekig, tárolókig kisebb lépésekben célszerű végig haladni és megszüntetni a zsúfoltságot.

Fotó: freepik.com

Nézzünk néhány olyan területet, ahol mindenképpen érdemes szelektálni

Iratos fiók

Csekkek, számlák, orvosi papírok, bizonylatok, használati utasítások, jótállások, levelek – csak néhány példa a fiókban található dokumentumokra, amik között évente egyszer mindenképpen érdemes rendet tenni. A már nem használt dokumentumok eltávolítása szükséges lépés. Mivel ma már számtalan információ megtalálható az interneten, nem kell minden irathoz ragaszkodnunk. A gyermek évekkel ezelőtt rajzolt iskolai munkájára sem biztos, hogy mindenképpen szükség van. A lejárt, nem aktuális pénzügyi dokumentumok, hitelkártya-kivonatok is mehetnek a szemétbe. Különféle tárgyak, például pizzériák kínálatai, levélszemét, szórólapok és kuponok is eldobhatók.

Lejárt szavatosságú szépségápolási és fürdőszobai termékek, gyógyszerek

Meg fogunk lepődni mennyi felesleges dolog felhalmozódik a fürdőszobában, pipereszekrényben is. Félig töltött, lejárt és ritkán használt tárgyak egész arzenálja kerül elő egy rendszerezésnél. Érdemes átnézni a kozmetikai és bőrápoló termékeket, és kidobni mindent, ami rossznak tűnik, rég lejárt, esetleg szaga van. Csak a rendszeresen használt termékek maradjanak. A fel nem használt, régóta ide-oda tologatott hajápolási termékek és a lejárt szavatosságú gyógyszerek is jobb, ha kikerülnek. A régi gyógyszerek semmiképpen ne a kukába menjenek, a legtöbb gyógyszertárban van gyűjtő, ahova el lehet vinni őket.

Fotó: freepik.com

 

Felesleges konyhai kacatok, lejárt élelmiszerek

Azt hihetnénk, hogy a konyhában semmi nem felesleges, pedig ha jobban körülnézünk, mindig vannak felhalmozott dolgok, elég csak a mosogató alatti zacskóra gondolni, ami további zacskókkal van tele. De biztosan mindenkinél akadnak törött műanyag kanalak, semmire nem illő fedők, tárolódobozok és még számtalan holmi, ami hiányos vagy sérült. Azokat a bögréket, poharakat, tányérokat, amiknek semmi baja, de soha nincsenek használatban, ugyancsak érdemes kipakolni és valakinek elajándékozni.

Ha több mint egy éve nem használtunk egy konyhai eszközt, valószínűleg ezután sem fogjuk használni. Ha elromlott, és sosem volt rá szükség, ezért nem lett megcsináltatva, szintén nem kell. Ezek is mehetnek ki a konyhából.

A kamrában is érdemes körülnézni, és felfrissíteni a fűszereket – a nagyon régieket újra cserélni, a sarokban megbújó lejárt élelmiszereket pedig kidobni.

Fotó: freepik.com

 

Kacatos fiók

Minden háztartásban van egy fiók, ami tele van – mindennel. A régi mobiltelefonoktól a kóbor, nem fogó tollakig, a gémkapocstól a cérnáig, kábelek és töltők, elemek és gombok tárhelye. Persze itt is vannak hasznos dolgok, mint például egy zseblámpa, de ezek elvesznek a kavalkádban. Az ilyen mindent elnyelő fiókokat is ki kell pakolni évente egyszer, és szigorúan kidobni mindent, ami nem kell. Garantáltan megtelik egy éven belül, de legalább rövid ideig legyen rend.

Ruhanemű, ágynemű

A ruhatár szanálása talán a legnehezebb feladat, mert sok darabhoz kötődik emlék, néhánynál pedig reméljük, hogy még jó lesz. Ez a gondolkodásmód azonban gátolja a jelen elfogadását, és ráadásul a ruhák így rengeteg helyet elfoglalnak, feleslegesen. Helymegtakarítás céljából tehát célszerű szigorúan praktikus oldalról nézve szelektálni. Ki kell pakolni az elhasználódott, kinyúlt, foltos, ruhákat, pár nélküli zoknikat, kinőtt vagy kihízott darabokat. Az ajándékba kapott, de soha nem használt ruhák is jussanak ugyanerre a sorsra.

Ne hanyagoljuk el az ágyneműtartót, törölközőtartót sem. A régi ágyneműket és törölközőket adományozhatjuk állatmenhelyeknek, nem kell őket kidobni a szemétbe.

Fotó: freepik.com

A szelektálásban segíthet, ha listát készítünk az igazán fontos dolgokról. Érdemes minden tárgy esetében szigorúan mérlegelni: tényleg szükség van rá? Ha tudjuk, hogy nincs, tegyük a kidobásra vagy elajándékozásra szánt dolgok közé. Segít az is, ha sorban haladunk, és egyszerre csak egy részét rendszerezzük a lakásnak. Kezdjük azzal a hellyel, ami a legkevesebb erőfeszítést igényli.

Talán nem könnyű a szelektálás, de mindenképp hasznos, legalább évente egyszer. Amellett, hogy felszabadul hely, és az egész lakás átláthatóbbá, rendezettebbé válik, rég elfeledett kincsek is előkerülhetnek, amiknek jó hasznát vehetjük ezután.

TulipGarden Cafe / Sokszínű Vidék, Kun Orsolya

Ajánló