KezdőlapÉrdekességekMiért sárgul az orchidea levele?

Miért sárgul az orchidea levele?

Ez a 4 ok állhat a háttérben.

Sárgulnak az orchidea levelei? Ellenőrizzük a fényt!

A sárguló levelű orchidea közvetlen napfénynek lehetett kitéve.

Orchidea növénygondozási tipp: Bár ez a trópusi növény szereti a fényt, a közvetett napfényt kedveli. Ha a Phalaenopsis orchideát ablakpárkányon szeretnénk tartani, az északi és keleti fekvésű ablakok a legjobbak, mivel ezeken éri a legkevesebb közvetlen napsütés. Ha pedig nincs az említett irányok egyikébe néző ablaka sem, ne aggódjunk. Az orchideák mesterséges fényben is jól érzik magukat.

Orchidea: a hőmérséklet okozhat sárga foltokat

A túl alacsony hőmérséklet is okozhatja az orchidea leveleinek sárgulását.  Soha ne tartsuk orchideát 15 Celsius-fok alatti helyiségben.

Orchidea növénygondozási tipp: Tartsa a termosztátot 18 és 25 fok között, és az orchidea virágozni fog. Figyeljünk arra, hogy orchidea ne legyen nyitott ablak, ventilátorok és légkondicionáló szellőzők közelébe helyezze, mivel ez kiszárítja az orchideát. Ne feledjük, hogy az orchideák trópusi növények, ezért az 55 és 75 százalék közötti páratartalmat kedvelik.

Orchidea: a túlöntözés a levelek sárgulásához vezethet

Az orchidea túlöntözése gyökérrothadáshoz vezethet, ami a levelek sárgulásához vezethet.

Orchidea növénygondozási tipp: Ha az orchidea gyökérrothadástól szenved, a növény átültetése egy friss, új ültetőközegbe elindítja a gyógyulás útján. Ha orchideának még van néhány egészséges zöld gyökere, az átültetés előtt vágjuk le a rothadt gyökereket.

4. Betegségek miatt sárgulnak a levelek

Ez az egyik leggyakoribb oka az orchidea levelek sárgulásának. Kétféle betegségre kell figyelni.
Ha az orchidea foltos, de jó illatú, akkor valószínűleg gombás fertőzésről van szó. A gombás betegségek jellemzően a levelek alján lévő sárga területekként kezdődnek. Ahogy ezek a foltok fejlődnek, a levél mindkét oldalán láthatóvá válnak, és barnává vagy feketévé válnak. Ha bűzös szagot észlelünk, nagy az esélye, hogy az orchidea bakteriális fertőzésben szenved.

Orchidea növényápolási tipp: Mindkét esetben különítsük el az orchideát más növényektől. Ezután sterilizált ollóval távolítsuk el a fertőzött területet, és permetezzük be a növényt gombaölő szerrel.

edenkert.hu

 

Ajánló