KezdőlapAgrárvilágKiskertAz uborkát helyre vetjük vagy palántázzuk?

Az uborkát helyre vetjük vagy palántázzuk?

Nincsen jobb a saját kertünkben termesztett uborkának. Mutatjuk, hogyan érdemes termeszteni!

 

Az uborka (Cucumis melo) termesztése: mire kell figyelni?

Hőigénye magas, 25 °C számára az ideális. A fagyot egyáltalán nem, de még a 10 °C fok alatti hőmérsékletet sem igazán kedveli, ezért ha túl korán kerül ki a kertbe, a hideg esték visszavethetik fejlődését. Régebben többször előfordult hűvösebb nyarak esetén, hogy a növény növekedési sokkot szenved, és megáll a fejlődésben – na ezzel manapság nem igazán kell számolnunk.

 

Fényigényes, ezért csak napos helyre ültessük.

Vízigényes, csak olyan konyhakertbe ültessük, ahol gondoskodni tudunk állandó öntözéséről is. Gyökerei a talajban magasan helyezkednek el, ezért takarjuk mulccsal és tartsuk nedvesen.

Tápanyagigénye magas: megfelelő terméshozam csak frissen trágyázott területen várható, ráadásul a frissen beásott érett lótrágya padlófűtésként a magok csírázását és kelését serkenti. (A trágyát legalább 20-30- cm mélyre ássuk be, hogy közvetlenül ne találkozzon a magból frissen kibújt gyökerekkel.) Komposzttal is dúsíthatjuk a helyét.

 

Melyek a legjobb uborkafajták?

Attól függ, hogy mire szeretnénk használni és melegágyban vagy szabadföldön szeretnénk termeszteni az uborkát, válasszunk fajtát.

  • Szabadföldi termesztésben salátának, és később kovászolni: Csemege, Kecskeméti Hamvas
  • Melegágyban: Szenzáció
  • Kovászolni, savanyúságnak eltenni: Rajnai fürtös, Párizsi Fürtös
  • Hosszú: Kínai kígyó, Óriás

 

Irina képe a Pixabay -en.

 

Az uborka vetése és az uborka vetési ideje

Április közepétől vethetjük magjait szabadföldbe: 80-100 cm sortávolságra. A tőtávolság kelés után egyeléssel alakítható ki: 20-30 cm-t érdemes hagynunk az egyes tövek között. A magok kezdeti fejlődését serkenti, ha fóliaalagút alá vetjük.

Az uborka ültetése, palántázása

Palántát is nevelhetünk az uborkamagból illetve ültethetünk az ablakpárkányon, hogy aztán a május eleji fagyok elmúlta után azokat közvetlenül a helyükre kiültethetők legyenek. A palántákat egymástól kb. fél méterre telepítsük. Fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő támasztékról.

TulipGarden Cafe / edenkert.hu

Ajánló