KezdőlapAgrárvilágKiskert5 növény, amire ha nem figyelünk, belepi az egész kertet

5 növény, amire ha nem figyelünk, belepi az egész kertet

Kétszer is gondoljuk meg, mielőtt ültetnénk belőlük a kertünkbe.

Jaj, milyen szép! Mindent is kibír! Még öntözni sem kell a legnagyobb kánikulában sem… Ilyen és ehhez hasonló okok miatt beszerezzük a növényt, majd pár év múlva azt vesszük észre, hogy csak nehezen és rengeteg munkával tudjuk kordában tartani.

1. Császárfa (Paulownia)

A császárfa (Paulownia tomentosa) Kínából származó, széles koronájú díszfa hatalmas, szív alakú levelekkel. már évtizedek óta ültetett dísznövény Európában és hazánkban is. Ha nem fagy vissza, az első években rendkívül gyors növekedésű, akár 3-4 métert is nő egy év alatt. Díszítőértéke a méretes leveleken túl, a lombfakadás előtt, április-májusban nyíló liláskék, illatos virágai is.

Fiatalon fagyérzékeny, viszont rendkívül jól tűri a szennyezett városi levegőt. Az alapfaj közepesen szárazságtűrő. A nemzetség igen elterjedt: a trópusi területektől a hidegebb égövi területekig megtalálhatóak, ahol az éves csapadék mennyisége 500-2000 mm között mozog. Van, ahol agresszív viselkedésének köszönhetően invazív fajként kezelik: az Egyesült Államok délkeleti részeinek lombhullató erdeiben káros mértékben terjed, veszélyeztetve az ottani őshonos növényvilágot.

Bár hamar árnyékot ad, érdemes jó messze ültetni a kerítéstől, járdától, kocsifeljárótól, mert hamar felnyomják a gyökerei. gyakran hoz sarjhajtásokat, amiket vissza kell metszeni.

2. Bambusz

A bambusznak többféle fajtája is megél Magyarországon. Igazán csábító, főleg, hogy az örökzöld fajtái télen is gyönyörűek. De! A bambusz ha tápanyagot és vizet kap, megállíthatatlan és az elérhető területet elfoglalja. Ha a felszín alatti rizómák nem zavaróak, elegendő a nem kívánatos helyen fejlődő hajtások eltávolítása is. Ha a rizómarendszert is gátolni akarjuk a területhódításban, szükség van a talajba süllyesztett határolásra. Ez lehet műanyaglemez, pala, beton, bármi, amin a rizómacsúcs nem tud átfurakodni. A határolás legalább 50 cm-es mélységű legyen, ennél mélyebbre a rizómák gyakorlatilag sohasem hatolnak.

Lehetőleg ne ültessük a bambuszt kerítés mellé, mert ha nem kerítjük le a gyökérrendszerét, akkor 100 százalék, hogy a szonszéd telkén is megjelenik. Aminek nem mindenki fog örülni…

3. Trombitafolyondár (Campsis radicans)

A trombitafolyondár egy igazi, alattomos növény, amely eleinte képes megtéveszteni gazdáját, hiszen a kívánt cél, a kerítés, pergola, oszlop, rács befutásával hamar végez, bőséggel és buján virágzik. Ráadásul télálló, mi kell hát még ahhoz, hogy hamar a kert kedvence legyen?! Csakhogy ezután jön a meglepetés, mert ha hagyják, mindent elfoglal. Mindenhova bebújik, megemeli a tetőt, megrepeszti a terasz járólapjait, szétfeszíti az ácsolatokat. Nagyon meg kell metszeni tavasszal, hogy ne okozzon gondot a későbbiekben.

Egy erős tavaszi metszés után ugyanis a tő erejét leköti az új hajtások és a gyökérsarjak nevelése. A nyár közepétől azután a virágok nevelésével, és nem térfoglalással kénytelen foglalkozni. Az elhanyagolt folyondárt kora tavasszal alaposan meg kell metszeni, meg se kottyan neki, ha a talajtól 30 centire lenyisszantják a törzset, kart – nevezhetjük bárhogy –, a fő hajtásokat. Ha viszont már fegyelmezetten nő, akkor a fő hajtásokat 2-3 szemre kell visszametszeni, mert ezekből fejlődnek a virágzó hajtások.

4. Nagy meténg (Vinca major)

Ha nagy területre szeretnénk gyorsan növő és igénytelen talajtakaró növényt, akkor a nagy meténg jó választás. Örökzöld, télen is szép, elnyomja a gazt, gyorsan terjed és még szép virágokat is hoz. Ha csak kicsi helyünk van az ágyásban, akkor bizony sok gondot okozhat, mert mindenhova is benő. Kis túlzással, ahol az indái földet érnek, ott gyökeret ereszt, ezért ha nem figyelünk rá, leuralja az egész ágyást. Ősszel és tavasszal, ha alaposan megritkítjuk, akkor kordában tudjuk tartani.

5. Érdemes napszemvirág  (Heliopsis helianthoides)

Az érdes napszemvirág egy tartós és jól szaporodó évelő virág, amely számos díszkertben található. Az alábbiakban bemutatom, hogyan lehet gondozni az érdes napszemvirágot:

Talaj és hely kiválasztása: Az érdes napszemvirágok napos helyen növekednek a legjobban, de részleges árnyékot is elviselnek. A talajnak jó vízelvezetőnek kell lennie, és a virágok nem szeretik a túl nedves talajt. Javasolt a homokos vagy meszes talaj, de az érdes napszemvirágok jól nőnek a jó minőségű kertföldben is.

Öntözés: Az érdes napszemvirágokat mérsékelten kell öntözni, és csak akkor, ha a talaj száraz. Az öntözésre általában csak az első növekedési időszakban, valamint hosszabb aszályos időszakokban van szükség.

Visszametszés: Az érdes napszemvirágokat általában a tavasz vagy ősz végén kell visszametszeni. Az elhalt virágokat és a leveleket az alján levágjuk, hogy a növény megújuljon és ne terjedjen szét.

edenkert.hu

Ajánló