KezdőlapAgrárvilágKiskertHa így metszed meg tavasszal az egrest, rengeteg gyümölcsöt hoz!

Ha így metszed meg tavasszal az egrest, rengeteg gyümölcsöt hoz!

Az egres, vagy más néven köszméte rendszeres metszést igényel, különben elsűrűsödik a korona és elaprózódik a termés.

Egyre ritkábban lehet találkozni a boltokban, magyar piacokon egressel. Ennek az egyik oka a klímaváltozás. Hiszen az egres, vagy más néven köszméte termesztésének déli határán fekszik Magyarország. A forró, aszályos nyarakat nehezen viseli, hosszú, forró száraz nyár esetén – ami egyre gyakoribb – a leveleit elpotyogtathajta, termése apró és lehet, végül azt is elhullatja. A természetes bokor koronaforma helyett ezért inkább elterjedt a törzsön nevelt korona, ami távolabb esik a talajból kisugárzott magasabb hőrétegtől.

Egres ültetése

A telepítéskor karós vagy huzalos támaszt tervezzünk a törzs mellé, ami segíti a törzs teherviselését illetve megakadályozza a szél okozta károsodást.

A köszméte telesítésének legkedvezőbb időpontja az ősz. Ültetéshez 3-5 hajtással rendelkező oltványt vásároljunk. A megvásárolt csemete gyökerét azonnal takarjuk, nehogy kiszáradjon. Az oltvány gyöktörzsén található sarjakat, rügyeket távolítsuk el, hogy megakadályozzuk a későbbi sarjfejlődést. A gondosan előkészített és tápanyaggal feltöltött ültetőgödörbe célszerű a csemetét 5-10 cm-el mélyebben ültetni, mint ahogy előzőleg álltak. fedjük be, majd alaposan iszapoljuk be a talajt. Őszi ültetés esetén a csemetéket 5-10 cm magasan töltsük fel, és csak tél végén metsszük vissza a hajtásait.

Fotó: Anna / Pixabay

Egres metszése

A fiatal törzses fácska metszése
A 2-3 koronavesszős oltványokat metsszük vissza 2-3 rügyre, amiből a következő évben 5-6 db 10-20 cm-es hajtás fejlődik. A következő évben felezzük ezen hajtásokat. A fácska a 3. évben már kb. 40 cm átmérőjű, cél, hogy a vesszők viszonylag egyenletesen kitöltsenek egy kör alakú teret. Ha mégsem, távolítsuk el az egymást keresztező vagy nagyon közel álló vesszőket.

A termő törzses köszméte metszése
A törzses köszméte rendszeres metszést igényel, ha ezt elhanyagoljuk, túl sok termőképletet fejleszt a fácska és elaprózódik a termés. A legértékesebb részek a 2-3 éves vesszők, ezeken dárda és termőbogszerű képleteken nő a gyümölcs. Az 5-6 éves részeken már kevés termőképlet található, idővel elöregedik a fa. Ha ezt tapasztaljuk, érdemes az oldalvezérágat tőből kimetszeni. A metszett részből új hajtások törnek elő, amiből új koronarészt nevelhetünk.

Ritkításkor figyeljünk, hogy a korona belső vezérágai olyan távol legyenek egymástól, hogy kézzel kényelmesen benyúlhassunk. Az egymást keresztező ágak közül csonk nélkül távolítsuk el az egyiket, illetve a villás elágazásokat se hagyjunk a koronában.

Fotó: tunechick83 / Pixabay

Koronaalakításkor figyeljünk a korona térfogatának növelésére. Felfelé álló vesszőket metsszük olyan helyzetű rügyre, ami várhatóan kedvező irányba nő majd. Tápanyagban gazdag talajon és erős metszés hatására a fejlődő hajtások akár a földik is lenyúlhatnak, ami kedvez a lisztharmatfertőzésnek. A talajközeli vesszőket metsszük vissza magasabban álló kedvező állású vesszőre. Fagymentes napokon már tél végén elkezdhetjük a köszméte metszését, amit márciusig fejezzünk be.

TulipGarden Cafe / edenkert.hu

Ajánló