KezdőlapAgrárvilágKiskertMikor lehet kivinni tavasszal a leandert?

Mikor lehet kivinni tavasszal a leandert?

Az első melegebb tavaszi napok után felmerül bennünk a kérdés, mikor lehet kivinni a leandert a teraszra vagy a balkonra.

Mindenki tudja, hogy a cserepes terasz-és balkonnövények minél többet töltenek szabad levegőn, annál szebbek és egészségesebbek. A leander egy szubtrópusi növény, így felmerülhet a kérdés, hogy a teleltetés után mikor lehet kitenni?

Meleg nappalok, fagyos éjszakák – a leandert mikor lehet kitenni?

Nem olyan egyszerű a válasz, mert a márciusi időjárás eddig – finoman szólva – szélsőségesre sikeredett. Voltak, olyan napok, amikor a pulóverben is izzadtunk, de volt szép számmal olyan is, amikor hajnalban mínuszokat mutatott a hőmérő.

Macerás, de jó megoldás lehet ebben az esetben, ha a melegebb napokon reggel kivisszük és este behozzuk a leandereket. Ha nem akarjuk a növényeket folyamatosan ki-be pakolgatni, akkor első lépésként nézzük meg az időjárás-előrejelzést.

Leander fagyvédelme

Ha a következő egy hétben folyamatosan éjszaka fagypont alá süllyed a hőmérséklet, akkor még várjunk. Jobb helyen vannak a leanderek a teleltető helyükön. Ha azt látjuk az előrejelzésben, hogy éjszaka már nem lesznek mínuszok, akkor már kitehetjük a teraszra. (A kiszoktatásnál figyeljünk arra, hogy a fokozatos szoktassuk a növényt a kinti léthez.) A döntésünknél vegyük figyelembe, hogy hova szeretnénk kitenni. Nem mindegy, hogy védett, déli fekvésű teraszunk, balkonunk van, vagy huzatos északi. Az előbbi esetben már ki lehet tenni, míg az utóbbinál jobb döntés lehet, ha néhány napot várunk vele.

Ha közben mégis egyszer-egyszer előfordul gyenge fagy, akkor előző nap este húzzunk a leanderre fagyvédő buborékos zsákot vagy tegyünk fagyvédő fóliát, akkor megelőzhető a fagykár.

edenkert.hu

Ajánló