KezdőlapÉrdekességekHihetetlen mennyibe került a világ legdrágább tulipánja

Hihetetlen mennyibe került a világ legdrágább tulipánja

A tulipán az egyik legkedvesebb, legnépszerűbb tavaszi hagymás. Döbbenetes, hogy milyen drága volt ez a ritka példány.

Egy vízparti telek árába került a világ legdrágább tulipánja

A világ legdrágább tulipánja egy Semper Augustus tulipán volt, és 1637 januárjában az ára elérte a 10 000 guldent. Ahogy Mike Dash, a „Tulipomania” című könyv szerzője írja, ez „elegendő volt ahhoz, hogy megvásárolják Amszterdam legdivatosabb csatornáján az egyik legpompásabb házat, kocsiszínnel és 25 méteres kerttel”.

Tulipánok gondozása: mire kell figyelni?

A tulipánok gondozása során az alábbi tippeket érdemes követni:

  1. Ültetés: A tulipánokat általában ősszel ültetjük, amikor a talaj már kissé hűvös, de még nem fagyott. Az ültetés előtt a talajt lazítsuk fel, és vegyünk ki a talajból minden gyomnövényt. Ültetéskor a tulipánhagymát olyan mélyre helyezzük, hogy legalább kétszer akkora legyen, mint maga a hagyma.
  2. Öntözés: A tulipánok szeretik a nedves talajt, de nem a vízben állást. Ezért érdemes rendszeresen, de mértékkel öntözni őket, különösen az ültetést követő első hetekben.
  3. Tápanyag: A tulipánok tápanyagra is szükségesek, különösen az ültetést követő időszakban. Az ültetéskor vegyünk fel tápanyagban gazdag földet, majd később használjunk szerves trágyát vagy műtrágyát.
  4. Fényigény: A tulipánok napos helyen érzik jól magukat, de elviselik az árnyékot is. Ha azonban túl árnyékos helyen vannak, akkor a virágok kisebbek lehetnek, és az egész növény gyengébb lehet.
  5. Vágás: Ha vágjuk a tulipánokat, akkor a szárakat az aljától vágjuk, és az egész szárat távolítsuk el. Így a növény jobban tudja koncentrálni az energiáját az új hajtásokra és virágokra.

Ezek a legnépszerűbb tulipánfajták

A tulipánok rendkívül sokféle fajtája létezik, és minden évben több új nemesített változat jelenik meg. Azonban néhány fajta a legnépszerűbbek közé tartozik, mivel szépségük, színük és formájuk miatt kedvelték őket. Az alábbiak nagyon népszerűek

  1. Darwin-tulipán: Nagy virágú tulipán, amely erős száron növekszik. Széles színválasztékban érhető el, beleértve a pirosat, a rózsaszínt, a sárgát és a narancsot is.
  2. Fringed tulipán: Csipkés vagy fodros szirmokkal rendelkezik, amelyek szélesebbé teszik a virágot. A színválasztékuk változatos, de a fehér, rózsaszín és piros árnyalatai a leggyakoribbak.
  3. Papagájtulipán: Nagy, különleges szirmokkal rendelkezik, amelyek megjelenésük miatt hasonlítanak egy papagájra. A színek változatosak, de a piros és a rózsaszín árnyalatai a legnépszerűbbek.
  4. Triumph tulipán: A legelterjedtebb tulipánfajták közé tartozik, széles színskálával rendelkezik, és szép szimmetrikus virágot hoz létre. Jól mutatnak virágágyásokban vagy konténerkertekben.

A több mint 3000 különböző bejegyzett fajtával a tulipánok szinte minden elképzelhető színárnyalatban és kombinációban kaphatók. Ilyen hihetetlen színgazdagság mellett különös, hogy a tulipánok színskálájából hiányzik egy szín, amely egyáltalán nem jellemző rájuk – a kék. Bár gyakran előfordul a tulipánok alapfoltján, soha nem színezi ki teljesen a virágokat, és még ha vannak is kéknek nevezett tulipánfajták, mint például a Blue Diamond vagy a Blue Wow, virágaik valójában lilás vagy lila színűek, és soha nem érik el a valódi kék színt.

edenkert.hu

Ajánló