KezdőlapAgrárvilágKiskertFagyvédelem a gyümölcsösben

Fagyvédelem a gyümölcsösben

A következő napokban akár fagyhat is, ezért a virágzó gyümölcsfák, bogyósok és szőlő fagyvédelmére gondolni kell.

Fagyvédelmi öntözéssel a fagy ellen

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadója felhívta a figyelmet a fagyveszélyre és lehetséges védekezési módként említette a fagyvédelmi öntözést: „ a fagyvédelmi öntözés során kis intenzitással kell permetezni a gyümölcsfákra fölülről, hogy a víz ráfagyjon a virágokra és védőpáncélt képezzen. Amíg a víz és a jég jelen van a fákon, addig nem fagynak meg a virágok. Az öntözést mindaddig folytatni kell, amíg a jég le nem olvad a fákról.  Azonban, ha túl hosszú ideig kell használni a mikroszóró fejeket, túl sok jég képződhet, amelytől az ágak letörhetnek, de ez még mindig a kisebbik kár, hiszen meg tudtuk védeni a termést” – tette hozzá.

Fagyvédelem paraffin gyertyával

A fagyvédelem másik módja, amikor fémkannákban kapható paraffint égetünk. A folyamat során felszabaduló hő az, amivel emelhetjük a gyümölcsös hőmérsékletét. A módszer csak akkor működik, ha szinte teljes szélcsend van, mivel a légmozgás levinné a területről a termelt hőt. A módszer jó  akár 5–6 °C-kal is képes emelni az ültetvény hőmérsékletét. Hátránya viszont, hogy a legdrágább módszer.

Fagyvédelem füstöléssel

Az egyik legismertebb fagyvédelmi módszer a füstölés, amelynek lényege  egy nem égő, csak parázsló anyag (pl. szalmabála) begyújtása. A folyamat során képződő füst megakadályozza a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. A módszer hőmegőrző képessége meglehetősen kicsi, mindössze 1-2 ºC-os védelmet nyújt, és csupán kis területen hatékony.

edenkert.hu

Ajánló