KezdőlapAgrárvilágKiskertHogyan NE védekezz a levéltetvek ellen!

Hogyan NE védekezz a levéltetvek ellen!

Nincs olyan kiskert, ahol ne ütné fel a fejét a fekete vész, az apró ám annál károsabb levéltetű. Ellensége ugyan akad, de még így is képesek iszonyatosat pusztítani – írják a Greendex.hu-n.

A levéltetvek elleni harc a kertész egyik legfontosabb feladata. A fekete kis rovarok képesek teljesen elpusztítani a zöldség és gyümölcstermést, ha nem figyelünk oda rájuk és nem vesszük időben elejét az inváziónak. Számos praktikát találunk az interneten, ha beírjuk, hogyan is védekezhetnénk ellenük. Csakhogy sajnos nem mindenhol kapunk teljes körű tájékoztatást arról, hogy nem veszélytelen egy-egy irtás.

Vannak olyan oldalak, amik szorgalmazzák a különféle tisztítószerek, háztartási vegyi anyagok használatát. Azt meg kell adni, hogy valóban hatásosak a tetű ellen, de sok esetben a növényünknek is búcsút inthetünk. A konyhai tisztítószer ugyanis olyan anyagokat is tartalmazhat, ami a palánta pórusain át bejutva megmérgezi azt. Így aztán kiöntjük a gyereket a fürdővízzel együtt és lecsó sem lesz az asztalon…

A csalán kiváló ellenszere a levéltetveknek. Fotó: MBA

Van azonban természetes megoldás rájuk, nem kell mindjárt a lángszórót előhozni! Gyűjtsünk egy vödörbe egy jó adag csalánt, majd hagyjuk állni legalább egy napig. Nem kell főzni, nem kell egyebet hozzáadni, csak hagyni, hadd ázzon ki belőle az „anyag”. Amint kész, rápermetezzük az így kapott levet a növényeinkre. Ezt garantáltan utálni fogják a levéltetvek, a módszerünk környezetkímélő és nem is lesz különösebb hatással a palántára, és még csak vegyi anyagot sem juttatunk ki arra, amit később meg szeretnénk enni.

TulipGarden Cafe / Greendex, Bódi Ábel

Ajánló