Méhek a kertben

A méhecskék kertünk jó barátai, mivel fontos szerepet játszanak a beporzásban, ami nélkülözhetetlen a növények természetes reprodukciójához, de ezeken a szorgos ki élőlényeken múlik nagyrészt az is, hogy lesz-e termés vagy sem. Nézzük meg közelebbről, hogy mivel tehetjük számukra vonzóbbá kertünket!

Veszélyben vannak?
Igen, mert az elvárosiasodás, a nagyüzemi mezőgazdaság és a vadvirágos rétek csökkenése mind visszaszorítja a méheket és az egyéb hasznos beporzókat, holott a létfontosságú a tevékenységük. Fontos szerepük van az ökoszisztémában, hiszen az általunk elfogyasztott élelmiszerek nagy részéhez hathatósan hozzájárultak. Ráadásul a réteken a vadnövényeket megtermékenyítve a vadon élő állatokat is közvetve ellátják élelemmel.

Hogyan legyen méhbarát a kertünk?
Ha dallamos zsongástól hangos udvart szeretnénk, akkor ültessünk kertünkbe olyan növényeket, amelyek vonzzák a méheket, például levendulát, százszorszépet vagy bármi mást, ami bőséges nektárt és pollenforrást biztosít számukra. Mivel a gyümölcsfák és a többi kultúrnövény általában rövid ideig virágzik, így gondoskodnunk kell az őszig tartó táplálásukról, erre a legjobb megoldás, ha úgynevezett méhlegelő részt alakítunk ki a kertben. Ez hasonlít egy kis virágos rétre, ahol szabadon nőhetnek a virágzó növények.
Tipp: A természetes hatású virágos kerti részt könnyedén létrehozhatjuk, ha ennek megfelelő magkeveréket vásárolunk. A színes virágszőnyeget alkotó egynyári virágokért hálásak lesznek a pollengyűjtők, ráadásul ez egységes, tarka felületet alkot a kertben, amely nagyon jó kontrasztot ad a magasabb kerti tárgyaknak, illetve visszaszorítja a gyomosodást is!

Ha még inkább szeretnénk támogatni a méhek jelenlétét a portánkon, akkor telepítsünk számukra vonzó kiegészítőket, “méhhotelt” vagy kis méhkasokat. Kifejezetten szeretnek például a száraz nád csöveibe belebújni, akár ebből is kialakíthatunk egy kis szállást nekik.

Hogyan védjük meg a méheket?
Első sorban kerüljük a kártevőirtó szerek és vegyi anyagok felhasználását, különösen akkor, amikor a méhek aktívak, a beporzási idő alatt például semmiképp se permetezzünk! Emellett ne csak az “etetésükre”, hanem az ivóhely biztosítására is figyeljünk oda, egy kisebb tálban kihelyezett víz tökéletes erre, de ezt ne felejtsük el naponta cserélni.
Bátran csodáljuk, de ne zargassuk, bolygassuk a tevékenységükben a kis élőlényeket, ők alapvetően nyugodtak, nem támadnak meg minket. Ha pedig rossz helyre fészkeltek kertünkben, akkor se irtsuk ki őket, hanem hívjunk egy méhészt, aki szakszerűen kiköltözteti majd onnan döngicsélő barátainkat.

enkertem.hu

Ajánló