Kerti tó tippek

Egy oázis a kertben? – Igen! Kertünk tökéletes helyszín arra, hogy a vízi életnek egy kisebb vagy nagyobb kerti tó segítségével teret adjon, aminek szépsége, látványa biztos kikapcsolódást jelent egy nehéz nap után is. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni kerti tavunk tervezése közben!

1. A hely kiválasztása és az előkészítés
Az első lépés a kerti tó tervezésében a megfelelő hely kiválasztása és annak előkészítése. Gondoljunk végig, hogy milyen méretű és stílusú tavat szeretnénk létrehozni, és lehetőség szerint olyan kertrészt jelöljünk ki, ahol elegendő a napsütés, de az árnyék is biztosított a nagy hőség ellen, illetve nincsenek kiegyenlíthetetlen szintkülönbségek.

2. A forma kialakítása és a mélység kérdése
Ha a méretet már tudjuk, akkor jöhet a forma kitalálása, persze a klasszikus kerti tó kör alakú, de ma már lehet ovális, négyzet vagy akár szabálytalan formájú kerti tavunk is. A tó mélysége is fontos, itt érdemes végiggondolni, hogy a sekélyebb részek ideálisak lehetnek a növények számára, míg a mélyebbek a tavunkba szánt halaknak nyújtanak kényelmes otthont.

3. A vízforgató rendszer és szűrés
A kerti tó víztisztaságának fenntartása érdekében kelleni fog egy vízforgató rendszer és szűrő. A vízforgató rendszer segít fenntartani a víz keringését és oxigénellátását, míg a szűrő eltávolítja a szennyeződéseket és megakadályozza a víz elhomályosodását. Ezek kiválasztásakor mindenképp tisztában kell lennünk a tó pontos méretével!

4. A vízi növények és halak
A kerti tó díszítéséhez és az ökoszisztéma egyensúlyának megteremtéséhez fontos az odaillő vízi növények és halak kiválasztása. A növények nemcsak esztétikusabbá teszik tavunkat és környékét, hanem az algák elleni küzdelemben is részt vesznek, ezzel segítve a víz tisztulását. A halaknak szintén hasonló szerepük van, segítenek az ökológiai egyensúly fenntartásában, és emellett igazán élővé teszik kerti tavunkat.

5. A dekorációk és kiegészítők
Néhány dekorációs elemmel feldobhatjuk, személyre szabhatjuk kerti tavunkat, ezzel még jobban vonzza majd a tekinteteket. Használhatunk erre például csobogót, de kisebb vízesést is kialakíthatunk vagy akár hidat is helyezhetünk rá, sőt egy-egy tóparti kerámia kiegészítő is sokkal hangulatosabbá teszi az összképet.
Tipp: A dekorálásban igyekezzünk harmóniára törekedni, ne halmozzunk fel túl sok látnivalót, mert az zavaró lehet.

6. A karbantartás
A kerti tavak folyamatos gondoskodást igényelnek, mielőtt nekilátunk a kivitelezésének alaposan gondoljuk végig, hogy lesz-e rá kapacitásunk, hogy rendszeresen karban tartsuk tavunkat. Feladatunk lesz például a víz minőségének ellenőrzése, a levelek és egyéb nagyobb szennyeződések eltávolítása, szükség esetén az algásodás kezelése, illetve a szűrő tisztítása is.

Kerti tavunk megtervezése, majd megvalósítása izgalmas kaland, azonban ahhoz, hogy egy valódi oázist teremtsünk, gondos tervezésre, alapos előkészítésre, illetve rendszeres karbantartásra lesz szükség. Azonban megéri a munka, mert egy kis tó még szebbé varázsolhatja udvarunkat, ráadásul a víz jelenléte nyugalommal tölti meg a kertet, emellett pedig élvezetes tevékenységet biztosít az egész családnak!

enkertem.hu

Ajánló