KezdőlapAgrárvilágKiskertKerti növények rovarok és kártevők ellen

Kerti növények rovarok és kártevők ellen

Számos kerti növényből válogathatunk, ha természetes módon védenénk meg kertünket a rovaroktól és más kártevőktől. Ráadásul ezek a növények látványukkal és aromás, kellemes illatukkal is hozzájárulnak a kertünk hangulatához. Sőt, némelyik még gyógyhatással is bír vagy éppen a kedvenc ételeinket fűszerezhetjük vele, nézzük meg melyek ezek!

1. Citromfű
A citromfű illata hatékonyan elriasztja a szúnyogokat, legyeket és más repülő rovarokat. A terasz mellé ültetve pedig magunkat is eredményesen megvédhetjük a kellemetlen vérszívóktól a nyáresti összejöveteleken.

2. Kakukkfű

A kakukkfű is ismert rovarriasztó tulajdonságairól. Elűzi a kártevőket, például a levéltetveket és a káposztalegyet, emellett a konyhában is felhasználhatjuk, jól kiegészíti ízével a húsokat.

3. Bazsalikom

A bazsalikom illatát nem kedvelik a legyek és más repülő rovarok sem, így például a magaságyásunk széleibe ültetve meg is oldhatjuk a repülő kártevőkkel kapcsolatos problémáinkat.
A konyhában pedig tökéletesen passzol a paradicsomos, olaszos ételekkel, így a paradicsomleves tetejére vagy a pizzára frissen szórva még gasztro élményekkel is gazdagodhatunk.

4. Rozmaring

A rozmaring erős illata elriasztja a levéltetveket, a káposztalegyet és más kártevőket, mivel rendkívül gyorsan bokrosodó növényről van szó, ezért cserépben is tarthatjuk, így megakadályozhatjuk a túlzott elszaparodását. Szintén kedvelt fűszernövény, aminek leveleit vagy egy-egy ágát frissen letépve már szaladhatunk is a konyhába ízesíteni húsételeinket.

5. Körömvirág

A körömvirágok nemcsak szépek, hanem hatékonyan elűzik a levéltetveket és a káposztalegyet is. A virágokból pedig gyógyhatású körömvirágkrémet, körömvirágtinktúrát és teákat készíthetünk.

6. Mentalevél

A mentalevél illata elriasztja a szúnyogokat, a hangyákat és más rovarokat. Frissessége és aromája tökéletesen passzol a tikkasztó melegben fogyasztott limonádékba, használjuk bátran erre is leveleit.

7. Levendula

A levendula virága és illata elűzi a legyeket, a szúnyogokat és más repülő rovarokat, emellett csodálatos lila virágainak látványa igazi mediterrán hangulatot varázsol udvarunkba. A virágokat kiszárítva elhelyezhetjük a szekrényben, így a ruhamolyokat is távol tartjuk ruháinktól.

8. Fokhagyma

A fokhagyma termesztése a kertben elűzi a levéltetveket, a káposztalegyet és más kártevőket. Természetesen a konyhában is hasznunkra lesz, hiszen alapvető hozzávaló a magyaros ételeinkhez.

9. Cickafark

A cickafark virágzata és illata hatékonyan elűzi a szúnyogokat és más repülő rovarokat. Ismert gyógynövény, így teát is főzhetünk belőle, ami gyulladáscsökkentő hatással bír.

Ezek a növények természetes módon óvják meg kertünket a kártevőktől, de emellett szükség lehet extra védelemre is, a cél azonban minden kertész számára legyen az, hogy minél kevesebb vegyszer felhasználásával óvja növényeit a kertben.

enkertem.hu

Ajánló