KezdőlapAgrárvilágÁllatItató az állatoknak: Lehűlés a forró napokon

Itató az állatoknak: Lehűlés a forró napokon

A madáritató sok kertész számára fogalom. De nemcsak a madaraknak, hanem más állatoknak, például a mókusoknak és sündisznóknak is szükségük van ivó- és fürdőhelyre nyáron. Megfelelő kialakítás esetén ehhez rovarok, például méhek is társulnak. Elmagyarázzuk, hogyan rendezhet be gyorsan és egyszerűen itatót az állatok számára.

Itató az állatoknak: megfigyelésre alkalmas hely

A madáritatóhoz hasonlóan az általános itató is sok állatot vonz nyáron. Ez tökéletes a kertészek számára, mert békében és csendben figyelhetik meg a mókusok, méhek és társaik nyüzsgését. A víz nyáron minden állat számára létfontosságú erőforrás, így hamarosan fürdőző feketerigók, szomjas méhek és kíváncsi sündisznók gyülekeznek majd a helyszínen.

Itató tervezése az állatoknak

A kertben különféle módokon lehet itatóhelyeket kialakítani. Ilyenek például:

  • vizes tál
  • apró tó
  • esővízgyűjtő

Aki gyorsan és egyszerűen szeretne valami jót tenni az állatokkal, akkor válassza a vizes tálat. Általában már egy cserépalátét is elegendő, amit itatóként használhatunk. Töltse meg ezt az alátétet néhány kaviccsal és egy kis vízzel. Ezután helyezze az egészet egy csendes helyre a kertben, kicsit távolabb a sövényektől és a bokroktól. Ily módon a macskák nem zavarhatják észrevétlenül a fürdő madarakat és más állatokat.

Tipp: A tálban lévő kövek csak félig álljanak ki a vízből. A rovarok, például a méhek leszállhatnak ezekre a helyekre, és biztonságosan lejuthatnak a vízhez. Aki esetleg egy kis mohát is talál a kertben, feldíszítheti vele az itatót. Sok rovarnak a moha is jó segítség a vízhez való lemászáshoz.

A földön lévő lapos tálat nem csak a madarak keresik fel, hanem a mókusok is. [Fotó: AdobeStock_Chris]

Apró tó, mint remek fürdőhely

Aki egy kicsit több teret szeretne adni az állatoknak, és közben a kertjét vagy az erkélyét szépíteni is szeretné, az választhat egy mini tavat is. Ehhez például egy régi horganyzott dézsára vagy egy nagy fémfazékra van szüksége. Zárja le az edényt tófóliával, majd töltse fel vízzel, kis vízinövényekkel és kövekkel. Az apró tónak félárnyékos helyen kell lennie – az állandó árnyék vagy az állandó napsütés gyorsan beszennyezi a tavat.

Képaláírás: A mini tó feltöltésekor az egyes elemek, mint pl. a vízi növények és a kövek meghatározhatják az egész tó szerkezetét. [Fotó: AdobeStock_Edda Dupree]

Az eső felfogása esővízgyűjtőbe

Akinek van egy esővíz gyűjtő hordója a kertben, annak egy további lehetőség is rendelkezésére áll. Az összegyűjtött vizet nemcsak a virágok öntözésére lehet felhasználni, hanem kis itatóhely is lehet az állatok számára.

Fontos: Mindig takarja le a hordó tetejét. Ellenkező esetben gyorsan halálos csapdává válik a vizet kereső állatok számára. Az állatok beleesnek, és nem tudnak maguktól kijutni.

A svájci rádió és televízió szerint érdemes gödröt ásni a hordó körül. Nem kell túl mélynek lennie, csak úgy kell kialakítani, hogy a víz összegyűlhessen benne. Bélelje ki ezt a gödröt tófóliával, hogy a víz ne szivárogjon el azonnal. A fólia rögzítéséhez a gödröt bélelje ki kavicsokkal, ezzel azt is biztosíthatja, hogy az állatok be tudjanak menni a vízhez és ki is jussanak. A hordóból a felesleges víz vagy közvetlenül belefolyik a hordó szélén keresztül, vagy a hordó alján lévő lefolyón keresztül folyhat ki. Ily módon idővel magától létre jön az itató az állatok számára. Annak elkerülése érdekében, hogy a heves záporok elárasszák a helyet, célszerű egy kis vízkivezetést kialakítani, amely az itatóhoz csatlakozik.

A tisztítás védelmet nyújt a halálos kórokozók ellen

Az életveszélyes baktériumok és kórokozók gyorsan elszaporodhatnak, különösen a nem túl nagy itatókban. Annak érdekében, hogy az állatok ne pusztuljanak el tőle, a kertben lévő kis itatót rendszeresen tisztítani kell.

A cserépalátét változatnál a tálat naponta egyszer ki kell üríteni, forró vízzel le kell öblíteni és kefével meg kell dörzsölni. A kertészeknek a mini tónál is figyelniük kell a víz minőségét. A vízinövények azonban általában segítenek a víz oxigéntartalmának stabilizálásában. Időnként azonban itt is szükség van egy alapos takarításra. Ugyanez vonatkozik az esővízgyűjtőre is. Mivel ott nem nőnek növények, időnként meg kell tisztítani egy kefével a tófóliát.

Itató: A kert ezzel hívja magához az állatokat

A természetes kert automatikusan növeli a kertben élő állatok számát. Tehát, ha a környezet megfelelő, nagy a valószínűsége annak, hogy hamarosan állatok gyülekeznek az itató körül. Az állatok ösztönösen megtalálják az utat az itatókhoz, bár a Német Természetvédelmi Szövetség szerint ezeknek mindig jól láthatónak kell lenniük. Például egy kis veréb nagyobb biztonságban érzi magát, és nyugodtabban tud fürödni a vízben, ha gyorsan észre tudja venni a közeledő veszélyt, és el tud menekülni.

TulipGarden Cafe / GartenFlora

Ajánló