KezdőlapGasztronómiaEzért együnk sok szedret

Ezért együnk sok szedret

A fekete bogyójú szeder mérsékelt éghajlaton erdőben, vadon és kertekben is megterem. Nemcsak az íze kellemes, de nagyon egészséges is.

A szeder a rózsafélék családjába tartozik. Szinte az egész világon elterjedt, és csak Európában több mint 2000 fajtája megtalálható – hívta fel a figyelmet a greendex.hu cikkében.

Hálás lesz a testünk a szederért

A szeder kimagasló A-, C- és E-vitamin-tartalmánál fogva erősíti a szervezet védekezőképességét. De a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben is segítségünkre lehet hála az értékes ásványi sóinak és gyümölcssavainak. Bőséges rosttartalma pedig hozzájárul a megfelelő emésztéshez.

Gábor Adonyi képe a Pixabay -en.

A szeder sötét kékes-lilás színét a benne található antociánok adják, melyek antioxidáns vegyületnek számítanak. Mérséklik ugyanis a szervezetünk keletkező és káros szabad gyökök hatását.

A gyümölcs magas antioxidáns-tartalma hozzájárulhat az immunrendszerünk erősítéséhez, csökkentheti a rákbetegség kockázatát, miközben gyulladásgátló, és érvédő hatással is rendelkezik.

Színanyagai között jelentős még az A-vitamin előanyagaként ismeretes karotin. Az ásványi anyagok közül kiemelendő a szeder foszfor- és vastartalma.

-Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ képe a Pixabay -en.

De nemcsak maga a gyümölcs, hanem a levele is hasznos lehet, hiszen a belőle készült tea nyugtatja a gyomrot, és hatásos lehet vese- és hólyagpanaszokra is.

Ez a tea vízhajtó, izzasztó hatású, sőt még torok- és szájöblítésre is használható.

A szeder augusztus elejétől koraőszig terem, de tartósíthatjuk lekvárként, illetve fagyasztva is megőrizhetjük a téli hónapokra.

TulipGarden Cafe / Greendex

 

Ajánló