A budapesti éttermek után a vidéki vendéglátóhelyekre is fény esik lassan: több baranyai étteremre is felfigyelt ugyanis a Michelin Guide francia étteremkalauz.
Nem meglepően a budapesti éttermek taroltak 2023-ban a Michelin csillagok odaítélésekor. Voltak, akik meg tudták ismételni a tavalyi győzelmüket, mint például a Széll Tamás vezette Stand és az első vidéki étterem, a tatai Platán.
Az idén először Baranyában is áttörés született, hiszen a Michelin Guide francia étteremkalauz Zöld Csillagot adott a Hosszúhetényben működő Almalomb étteremnek.
Ezt a címet elsősorban azok kaphatják, akik kiemelkedő színvonalú ételeket készítenek, miközben törekednek a fenntartható működésre.
Elvárás az is, hogy az éttermi munkájuk során főként a maguk által előállított alapanyagokat és tiszta energiát használják fel, és a lehető legkisebb karbonlábnyomot hagyjanak maguk után.
A hosszúhetényi Almalomb étterem családi vállalkozásként működik, nem véletlen, hogy elnyerte a díjat, hiszen rendkívül igényes mind az étterem, mind az ételek minősége és a tálalása.
De nincs egyedül az Almalomb Baranya megyében, hiszen legendásnak számít a Tenkes Csárda, illetve a most Michelin-ajánlást kapott pécsi Morzsa étterem, illetve a Sauska étterem is Villányban.
Fotók: Almalomb és Sauska Étterem Facebook-oldalai
TulipGarden Cafe / Michelin Guide