KezdőlapAgrárvilágÁllatMacskaürülék a kertben - az idegen macskák elűzése a fajnak megfelelő módon

Macskaürülék a kertben – az idegen macskák elűzése a fajnak megfelelő módon

A virágágyásokba vagy homokozókba eltemetett macskaürülék gusztustalan és veszélyes az egészségre. Meg lehet akadályozni? Erről kapunk 6 hatékony tippet a t.online.de portálról.

A macskák aranyosak ugyan, azonban szörnyű, amit a kertünkben hagynak. Mit tehetünk a kertben a macskaürülék elkerülése érdekében? Bemutatjuk azokat a módszereket, amelyekkel fajnak megfelelő módon űzhetjük el a kóborló macskákat.

A macskaürülék betegségeket terjeszthet

A macskaürülék kis mennyiségben nem károsítja a növényeket, de kórokozókat tartalmazhat, és például szalmonellát, macskabetegséget vagy toxoplazmózist terjeszthet. Ez különösen veszélyes lehet a gyenge immunrendszerű emberekre, várandós nőkre vagy gyermekekre. Ezért néha fontos lehet kiűzni a macskákat a saját kertünkből.

Mit tegyünk a macskaürülék ellen a kertben

A macskák szeretik a puha, száraz helyeket, ahol eláshatják az ürüléküket. Ezért különösen szeretik a zöldségágyásokat és a virágágyásokat WC-ként használni.

A hobbikertészek ezt úgy akadályozhatják meg, hogy frissen vágott rózsát vagy más tövises növényt helyeznek az ágyások köré. Sok macska túl nehéznek találja átverekedni magát a tüskés ágakon.

Fontos azonban, hogy a levágott ágakat nem szabad a földbe temetni. Ellenkező esetben az állatok súlyosan megsérülhetnek, amikor a földet kaparják. Ezen kívül a kertészek sérülésének veszélye is fennáll, például a gyomlálás és a zöldségek betakarítása során.

Alternatív megoldásként egy drótháló is segíthet.

A macskák távol tartásának jobb módja, ha a virágágyásokat geotextíliával fedjük le, vagy mulcsozzuk és nagy köveket teszünk a talajra. Az egyenetlen felület megnehezíti a macskák számára, hogy megfelelő helyet találjanak az ürítéshez. Emellett a talaj nedvesítése is segít.

Sok kerttulajdonos nem akar idegen macskákat a saját kertjében. Fotó: Helga Kattinger / Pixabay

Szagokkal is elűzhetjük a macskákat

A macskák öntörvényű lények, ami nem működik az egyiknél, az eredményes lehet egy másik példánynál. Az erős és csípős szagok elriasztják és elűzik a legtöbb macskát. Például már évek óta kapható erre a célra a kakassarkantyú (Plectranthus ornatus), ami állítólag mentolos szaga miatt elriasztja a macskákat.

A cserje nemcsak a macskákat, hanem a kutyákat, nyesteket és nyulakat is elűzi. A növény nem mérgező. Az illatot pedig csak úgy érzékelheti az ember, ha az ujjai között megdörzsöli a leveleket. Az örökzöld kakassarkantyút gondozni is könnyű, ráadásul június és október között kékes és lilás virágokat hoz. Azonban nem minden macskát zavar a növények illóolaj alapú illata.

A macskák más erős illatú növényeket is kerülnek, ilyenek például a következők:

  • közönséges levendula (Lavandula angustifolia),
  • borsmenta (Mentha × piperita),
  • citromfű (Cymbopogon citratus),
  • kerti ruta (Ruta graveolens).

Figyelem!
Olyan növények is vannak, amelyeket a macskák különösen kedvelnek. Ezek közé tartozik többek között a mandzsu kivi (Actinidia kolomikta), az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis), a gamandor (Teucrium), a macskamenta (Nepeta)

Házi módszerek macskaürülék ellen

A macskák gyakran ugyanazokat a helyeket használják WC-ként. Ha megtaláltuk ezt vagy ezeket a helyeket, permetezhetünk bele almaecetet, vagy rakhatunk bele fokhagymagerezdeket. Néha ajánlatos csípős fűszerekkel, például borssal vagy chilipaprikával megszórni a feltűnő helyeket. A macskák előzetesen megszagolják azt a helyet, ahol a dolgukat végzik, így a csípős szag aztán elriasztja őket.

A fűszerek azonban rátapadhatnak az állatok mancsára. Nyalogatásakor bejutnak a macska szervezetébe, és súlyos egészségkárosodáshoz vezethetnek. Ráadásul ez a macskák elleni védekezés csak a következő esőig tart.

Házi módszerek még, amelyek segítségével távol tarthatjuk a macskákat az ágyásoktól, például a frissen nyírt pázsit vagy kávézacc. Szórjuk szét őket a virágágyásokon, mivel ezek a szagok a macskák körében nem népszerűek – továbbá az ágyásokat ezzel meg is trágyázzuk.

Fotó: Franz W. / Pixabay

Mit lehet még tenni?

Szinte minden macskában van egy közös vonás: nem szeretik a vizet. Ha idegen macskák kóborolnak a kertben, kapcsolja be a kerti öntözőt vagy a víztömlőt. Azonban soha ne irányítsa az erős vízsugarat közvetlenül a macskára, nehogy megsérüljön. Ismételt alkalmazás után a macska elkerüli a területet, ezzel meg is szabadultunk a macska ürülékétől. Alternatív megoldásként mozgásérzékelőt is telepíthetünk, így az öntözőberendezés mindig bekapcsol, ha egy állat közeledik. Kényelmes macskariasztó.

Különféle macskaűzőként vagy macskariasztóként ismert eszközök is kaphatók a piacon, amelyek azt ígérik, hogy ultrahanggal vagy villogó fénnyel űzik el a nem kívánt házi kedvenceket. A költség 15 és 50 euró (kb. 6.000-20.000 forint) között van. De még itt sem biztos, hogy a négylábúakat zavarják a magas ultrahangfrekvenciák.

Állítólag a macskagranulátum is elűzi az állatokat. Ezek olyan apró kövek, amelyek erős fokhagyma szagúak, és egyszerűen az ágyáson kell szétteríteni. A granulátum szakkereskedőktől beszerezhető.

Egy másik lehetőség, bár inkább csak a macskák szerelmeseinek: Egy saját erős házi macska is megakadályozhatja, hogy a szomszéd cicák a dolguk végzésére használják a kertjét, mivel kedvence megvédi a területét a betolakodóktól. Ezenkívül a macskák ritkán használják saját kertjüket WC-ként.

Hat hatékony tipp macskák ellen a saját kertben

Annak érdekében, hogy a macskák ne használják a virág- vagy zöldségágyásokat WC-ként, a következő eszközöket használhatjuk:

  1. Geotextília, mulcs és nagy kavicsok: oszlassuk el őket az ágyáson.
  2. Kakassarkantyú (Plectranthus ornatus): A kakassarkantyú távol tartja a macskákat, kutyákat és nyesteket az ágyásoktól és a kerttől. Alternatív megoldásként olyan növények is segíthetnek, mint a levendula vagy a borsmenta.
  3. Kávézacc és vágott fű: Ezek a szagok kellemetlenek a macskák számára. Ugyanez vonatkozik az ecetre is.
  4. Víz: Az öntözőberendezés vagy a kerti tömlőből származó – nem közvetlenül az állatra irányuló – vízsugár kiűzi a macskákat a kertből.
  5. Chilipaprika és bors: A fűszerek csípős illata elriasztja a macskákat.
  6. Macskagranulátum: A granulátum szaga és hegyes, nehezen járható szerkezete is taszítja a macskákat.
Fotó: lumerb / Pixabay

A macskák kiűzése a homokozóból

A legjobb módja annak, hogy a macskákat távol tartsuk a homokozótól, ha letakarjuk. Bár itt is használhat otthoni módszereket, ezeknek csak addig van értelme, amíg nem ásunk mélyre a homokban. Ellenkező esetben a kávézacc, a fű vagy a paprika annyira szétszóródik, hogy elveszti hatékonyságát. Ráadásul az otthoni módszerek nem hagynak szép nyomot a fehér homokban.

A macskatulajdonosok felelősek és büntethetők az okozott károkért?

A szabadon kóborló macskákat a gazdájuk nem tudja folyamatosan felügyelni és ellenőrizni. Ezért nem tudnak felelősséget vállalni az állatok által okozott károkért. A macskák szabad mozgása az életmódjukhoz tartozik, ezért nem tiltják meg.

TulipGarden Cafe / t-online.de

Ajánló