KezdőlapGasztronómiaMikor mérgező a cukkini?

Mikor mérgező a cukkini?

Sokan saját kertjükben termesztik a nyári zöldséget. Azonban különösen a saját termesztésű cukkini és tök halálos kockázatot is jelenthet – írja a t-online.de.

A tökfélék kukurbitacint tartalmazhatnak. Az élelmiszerboltokban kapható gyakori fajtákból a mérgező anyagot nemesítéssel kivonták. Azonban a saját magvakkal végzett önnevelés során a méreganyag újra képződhet a zöldségekben.

A forróság kedvez a méregnek

A szakértők szerint azonban nem csak a saját termesztés során előforduló visszakeresztezés vagy mutáció miatt kerülhet vissza a méreg a zöldségbe. A nagyon meleg hőmérséklet szintén kedvez a keserű anyagok képződésének. Ekkor a zöldségek stresszt szenved el, ami szintén serkentheti a kukurbitacin termelődését.

Dísztökkel kombinálva semmi esetre se termesszen cukkinit!

Veszélyes lehet, ha a cukkinit dísztökök közelében neveljük. A növények egymáshoz való közelsége visszakeresztezéshez vezethet, ami kukurbitacin tartalmú cukkinit eredményezhet.

Ezenkívül a saját kertből származó cukkini- és tökmagot nem szabad további termesztésre felhasználni. A kereskedelmi vetőmagok biztonságosnak tekinthetők.

Hogyan ismerhető fel a méreganyag?

Óvatosan kell eljárni, ha a zöldségeknek keserű íze vagy szaga van. Akkor semmiképpen se használjuk fel, és ha kell akkor inkább a kész ételt is dobjuk ki. A mérgező anyag még főzés közben sem bomlik el. A kukurbitacin irritálja a gyomor nyálkahártyáját.

Attól függően, hogy mennyi jut belőle a szervezetbe, a következő tüneteket okozhatja:

  • rossz közérzet,
  • hányinger,
  • hányás és
  • hasmenés.

A legrosszabb esetben életveszélyes, véres hasmenéshez vezethet. 2015 nyarán egy délnyugat-németországi férfi meghalt, miután cukkinis ételt evett.

Tárolja a cukkinit hűvös, sötét helyen

A jó cukkinit arról lehet felismerni, hogy nyersen vagy főzve semlegestől enyhén édeskés ízű. A sima, fényes, sértetlen bőrű, feszes cukkini a legjobb. Teljesen mindegy, hogy sárga vagy zöld cukkini, mert az íz és a felhasználási lehetőségek mindkét változatnál azonosak.

Mivel nagyon érzékenyek a nyomásra, vásárláskor ne válasszunk olyan zöldséget, amelyen bemélyedések láthatók. Tároláshoz a legjobb, ha egyenként pergamenpapírba vagy száraz ruhába csomagoljuk.

A cukkini körülbelül egy hétig marad friss

Hűvös, sötét helyen körülbelül egy hétig jól eltarthatók, mielőtt megromlanak. Legjobb a hűtőszekrény zöldségfiókjában tárolni. Azonban jobb, ha nem kerül paradicsom, banán vagy alma mellé. Ezek az érést gyorsító etilént bocsátanak ki, ami felgyorsítja a cukkini öregedését.

Ha a saját kertünkből származó cukkini keserű ízű, ne együk meg. Fotó: Pexels / Pixabay

A cukkini megfelelő elkészítése

Sok recept létezik cukkinivel. Különösen alkalmasak serpenyős ételekhez, levesekhez vagy salátákhoz. Püré formájában ízletes mártogatós lehet grillezett húsok, halak vagy kenyér mellé. A pácolt cukkini is jól grillezhető vagy süthető. Az gyenge zöldségek babaételként is tökéletesek.

Nem kell meghámozni a zöldségeket. Sokkal célszerűbb hámozatlanul főzni, különben hamar túlsül a cukkini.

Ezt tartalmazza a cukkini

A cukkinit elsősorban a magas ásványianyag-tartalom jellemzi, mint például:

  • kalcium
  • magnézium
  • vas
  • foszfát

továbbá:

  • A-vitamin
  • B1-vitamin
  • B2-vitamin
  • B6-vitamin
  • folsav
  • C-vitamin
  • E-vitamin

100 grammonként 17 kilokalória körüli kalóriatartalmával a nyári zöldség könnyű, de nagyon tápláló társ a fogyókúrában. Az egészséges táplálkozás különösen fontos a várandósság alatt, mivel a baba csontozatának és csontvázának optimális fejlődéséhez szükséges megnövekedett tápanyagszükségletet ki kell elégíteni. A cukkini nagyon jó erre.

Mikor van a cukkini szezonja?

A cukkini egész évben kapható a szupermarketekben. Ezek azonban többnyire Spanyolországból, Marokkóból vagy az USA-ból importált áruk. A Németországból származó cukkini betakarítási ideje július és október között van. Vásárláskor ügyeljünk az évszakra, hogy érett és friss zöldségeket kapjunk. Ilyenkor a vitamin- és tápanyagtartalom a lehető legmagasabb, és a környezetet sem terheljük feleslegesen.

TulipGarden Cafe / t-online.de

Ajánló