KezdőlapPraktikákKávézaccból laskagomba

Kávézaccból laskagomba

Elkezdődött a régió legnagyobb fenntarthatósági eseménye, a Planet Budapest 2023. A rendezvény egyik része a Planet Expó, ahol 11 témában 140 olyan vállalkozás mutatkozik be, amely felismerte a fenntarthatóságban rejlő kiemelkedő üzleti potenciált, és megoldásaival a fenntarthatóság valamely szegmensében kiemelkedőt alkot – írta a Greendex.

A számos érdekesebbnél érdekesebb cég közül egy rövid beszélgetés erejéig ezúttal a Pilze-Nagy Kft. standját vette célba a portál.

Mesélj nekem, kérlek, magatokról. Kik vagytok, miért vagytok itt a Planeten?

A Pilze-Nagy Kft.-t képviseljük. A cég Közép-Európa legnagyobb laskagomba-termesztője, valamint a termesztésen kívül exportálunk is a régióba. Az expón egy új projektünk, egy új fejlesztésünk miatt vagyunk kint.

Mi ennek az új projektnek a lényege?

Annak a technológiai megoldását fejlesztjük, hogy miként lehetséges bevinni a laskagomba termesztését a városokba, ahol ehhez biohulladékot, például kávézaccot vagy zöldséghulladékot hasznosítunk. A szóban forgó gépnek a prototípusa, egy úgynevezett gombaszekrény látható most itt mellettem.

A mérete alapján jól sejtem, hogy ez a szerkezet nem egy családi ház konyhájában kap majd helyet?

Természetesen ez nem, de több változat is létezik belőle. Az üzleti koncepciókat és lehetőségeket most vizsgáljuk, és több variáció is felmerült. Az egyik egy nagy, városi kivitelezés, amely például egy pincében kaphat helyet, és szervezetten, külső beszállítóktól érkezik bele a biohulladék. A másik pedig az, hogy éttermeknek vagy nagyobb háztartásoknak találunk ki valamilyen megoldást erre.

Fotó: Ngoc Huy Nguyen / Pixabay

Hogyan működik ez a gép?

Ez a gombaszekrény tulajdonképpen kontrollált körülményeket biztosít a gomba növekedéséhez. Párásít, levegőt cserél. Okoskészüléknek nevezhető, mert mindent szenzorok rögzítenek, majd ezek adatai alapján történik a szabályozás is.

Ezek szerint ez a gép megoldás lehet például a kávézacc mennyiségének csökkentésére is?

Azt látjuk, hogy a kávézaccal – amiből rengeteg keletkezik – sokan semmit nem kezdenek. Persze a begyűjtése kihívás, hiszen sok helyen kis adagok termelődnek. Bízom abban, hogy ez a szerkezet segíti majd a városi hulladékok újrahasznosítását.

TulipGarden Cafe / Greendex, Börzsey Barbara

 

Ajánló