KezdőlapAgrárvilágHírekA krizantém teleltetése néhány egyszerű lépésben

A krizantém teleltetése néhány egyszerű lépésben

A krizantém vagy más néven margitvirág (chrysanthemum) a fészkesek családjába tartozik, eredetileg japánból és Kínából származik, ahol a 15. század óta termesztik. Ma már a nemesítőknek köszönhetően több ezer fajta közül tudunk választani, főleg ősszel csak kapkodjuk a fejünket a színes krizantém sokaság láttán.

A krizantém fajtái

A fajta sokasága néha már-már zavarba ejtő, a virágok színe és formája is igen széles, ma már egyszerű és telt virágú változatot is találunk tömegével, de van labda alakú, göndörödő, visszahajló, és még több forma. A krizantém színskálája is lenyűgöző, hiszen sárga, fehér, narancssárga, piros, rózsaszín, barna, liláskék színben és ezek árnyalataiban is virítanak a gyönyörű virágok, amelyek kora szeptembertől, egészen novemberig is virágoznak.

Forrás: pxhere.com

Mikor érdemes kiültetni a krizantém töveket?

Ha egyszer beleszerettünk ebbe a csodás növénybe, nem szükséges őszig várni, érdemes még tavasszal kiválasztani a nekünk tetsző fajtákat, és ezeket kiültetni a kertbe, így már augusztustól várható a bimbók megjelenése. De ettől függetlenül az ősszel kapható virágzó példányokat is kiültethetjük a kertbe.

A krizantém kedveli a napos ágyásokat, ahol jó vízáteresztő képességű tápanyagban gazdag talaj van, de érdemes egy kicsit előre is gondolni, hogy télen a növény a fagytól és a hidegtől is védve legyen az adott helyen. A töveket egymástól 30-50 cm távolságra ültessük, hiszen őszre a kisméretű növények is bebokrosodnak és a többszörösére nőnek. Tavasztól, ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy kell a locsolás mennyiségét is szép lassan növelni, de kerüljük a túl nedves talajt, viszont kiszáradni sem szabad hagyni a földjét. A cserépben nevelt töveket nyáron akár naponta is locsolhatjuk.

A krizantém tápoldatozása:

Tavasszal és nyár elején a kiültetett krizantém töveket szórjuk meg egy adag komposzttal vagy érlelt trágyával, így biztosítva az egyenletes tápanyag ellátottságot a növény számára. A folyamatos virágzás érdekében az elnyílt virágokat érdemes rendszeres eltávolítani, kivéve, ha magot szeretnénk gyűjteni ősszel.

A krizantém metszése

A krizantém hajtásait ősszel nem szükséges visszavágni, ellenben tavasszal, amikor megjelennek, a friss hajtások akkor vágjuk le az elszáradt ágakat.

Évelő vagy egynyári a krizantém?

A krizantém egy évelő növény, de mivel télen gyakran a szabadban kifagy, így itthon inkább egynyári növényként van számon tartva. De érdemes a kertészetekben is alaposan szétnézni, ugyanis a több mint 5000 fajta közül számos egynyári és évelő fajta közül is választhatunk. Ezen kívül vannak korai, középkorai és késői virágzású fajták is, tehát elég sok információt kell begyűjteni mielőtt beszerző körútra indulunk.

Az egynyári krizantém

A cserjés margaréta (Argyranthemum frutescens; Chrysanthemum frutescens)

A cserjés margaréta a Kanári szigeteken őshonos, magassága 50-100 cm között változik. A fehér, rózsaszín vagy sárga virágok egyszerű vagy telt fajtáknál is gyönyörűek, a levélzet gyakran szinte eltűnik a virágtenger alatt. Az egynyári krizantém töveket napos helyre érdemes kiültetni, egyenletes öntözés kíván, de kerüljük a pangó víz kialakulását.

Forrás: pxhere.com

Tavasztól késő nyárig hetente egyszer tápoldatos vízzel is érdemes meglocsolni. Bár a neve egynyári krizantém, akárcsak a muskátlit egy fagymentes világos helyen ezt a növényt is sikeresen lehet teleltetni, de a szabadban télen kifagy, és elpusztulnak a hajtások.

Évelő krizantém teleltetése

Az évelő krizantém a szabadban is átteleltethető, ám télire érdemes a tövét vastagon takarni szalmával, falevéllel, vagy mulccsal, mivel a szabadföldi krizantém is fagyérzékeny. Ősszel a hajtásokat nem szabad levágni, mivel ez is védi a növény gyökerét a fagyoktól ezt csak tavasszal érdemes visszavágni, amikor az első hajtások már megjelentek a növény tövénél.

A cserepes krizantém ápolása és teleltetése

A cserépben tartott krizantém tövek ősszel gyönyörű dekorációvá válnak a házunk bejáratánál vagy az erkélyen és teraszon.

Ha nem szeretnénk kiültetni ezeket a növényeket a kertbe, vigyük be télire egy világos helyiségbe ahol 15 foknál nincs melegebb, és 5 foknál nincs hűvösebb. Itt csak annyit kell locsolni a növényt, hogy a gyökerei ne száradjanak ki teljesen. A muskátli és a leander mellett a krizantém is áttelel. Tavasszal ezeket a töveket ültessük át friss tápanyagban gazdag virágföldbe, és az éjszakai fagyok elmúltával ismét kitehetjük a szabadba a muskátli a leander, vagy a murvafürt társaságában.

tulipgardencafe.hu / kertvarazsmagazin.hu

Ajánló