KezdőlapAgrárvilágKiskertKrizantémok cserépben: 5 fontos gondozási tipp

Krizantémok cserépben: 5 fontos gondozási tipp

Aki valami igazán színesre vágyik még a tél előtt, az a cserepes krizantémok között széles választékot talál. A virágcsodák gondozása hihetetlenül egyszerű, ha betartunk öt fontos tippet – írták a mein schöner Garten német kertészeti portálon.

A krizantémok népszerű őszi virágok, amelyek rengeteg virágot biztosítanak a fagyokig. Ma már gyakran egész évben kaphatók a cserepes krizantémok. Ezt a szezonális terméket meg kell különböztetni a szívós kerti krizantémoktól. Az erkélyen, teraszon vagy a kerti vegyes virágágyásban a rövid távú, de különösen szép megjelenés érdekében termesztett cserepes krizantémok sajátos gondozást igényelnek, csak ezután mutatkoznak meg a különböző fajták virágai teljes pompájukban ősszel és kora télen.

1. tipp: A rendszeres öntözés a legfontosabb a krizantém gondozása során

A krizantém kellően nedves legyen a cserépben, hiszen itt csak az a víz áll rendelkezésükre, amelyet a korlátozott helyen újra és újra pótolnak. A helytől függően a nap gyorsan felmelegíti a cserepet és kiszárítja a talajt. A cserépben lévő krizantém ezért gyorsan kiszáradhat. A növények ilyenkor ledobják a rügyeiket. Vásárláskor gondoljon erre. Ha a cserép nagyon könnyűnek tűnik, a talaj valószínűleg már kiszáradt benne. Az ilyen növényeket rövid ideig rügyek borítják. De ha a krizantém egyszer már kiszáradt, aligha heverik ki a sokkot.

Még a nedvesnek érzett cserepes krizantémokat is vízbe kell mártani átültetés előtt. Ehhez tartsuk az edény szélét víz alatt egy vödörben, amíg már nem jelennek meg buborékok. Ezután rendszeresen ellenőriznie kell a cserepes krizantémot. Az öntözés gyakorisága természetesen a helytől, a hőmérséklettől és a cserép méretétől függ. Ha a krizantém a napon van, naponta kell öntözni, még ősszel is. De arra is ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl a növényt. A talaj felső rétegének száraznak kell lennie a következő öntözés előtt. Ne öntözze felülről a krizantémot. Ha nedvesség marad a leveleken és a virágokon, gyorsan megjelenhet rajta a lisztharmat.

A cserépben lévő krizantém gyökere soha nem száradhat ki. A rendszeres öntözés ezért kötelező! Fotó: Eszter Miller / Pixabay

2. tipp: Mennyi műtrágyára van szüksége egy cserepes krizantémnak?

A cserépben lévő krizantémokat megfelelően előtrágyázták. Ha a virágzás befejezéséig szezonális növényként tartjuk, akkor nem kell külön trágyázni. Más a helyzet, ha a növényt a szezonon túl is szeretné termeszteni, és a következő évben újra virágoztatni akarja, például azért, mert különösen szereti a virágok színét. Ilyenkor tavasszal, április környékén kell elkezdeni a műtrágyázást. Szeptember végéig három-négy hetente adjunk hozzá folyékony műtrágyát az öntözővízhez.

3. tipp: Ne felejtse el a vízelvezetést!

A jó vízelvezetés különösen fontos a cserépben lévő évelő növények számára. Az edény alján egy réteg nedvszívó agyag vagy hasonló vízáteresztő anyagréteg gondoskodik arról, hogy a felesleges öntözővíz vagy esővíz gyorsan el tudjon folyni. Ha a műanyag virágcserépben lévő krizantémot egy kaspóba szeretné elhelyezni, ügyeljen arra, hogy ne tudjon megtelni vízzel. Az átgondolt elhelyezés, például a ház bejáratánál, megvédi az évelőket a túl sok nedvességtől.

4. tipp: A virágzási időszak meghosszabbítása érdekében szabadítsa meg a növényt az elhalt virágoktól

A cserepes krizantémok nemesítésekor a bőséges virágzás a cél. A virágbimbók olyan sűrűen és tömören helyezkednek el, hogy egyszerűen hagyhatjuk őket virágozni, és hetekig élvezhetjük őket. De ha ősszel jóval későbbig szeretnénk meghosszabbítani a növények virágzási idejét, akkor tisztítsuk meg az elhalt virágoktól. Ha közvetlenül az elszáradt virág alatt csípjük le a virágot, akkor alatta már készen állnak a következő virágrügyek.

Ha megfelelően gondozzuk a cserepes krizantémokat, hetekig ragyogó színfoltokat biztosítanak a teraszon és az erkélyen.. Fotó: Angela képe a Pixabay -en.

5. tipp: A cserepes krizantém tényleg ennyire érzékeny a fagyra?

A cserépben lévő krizantémok többsége nem telel át. Egyes fajták akár szobanövénynek is alkalmasak, de csak néhány fajta alkalmas kerti ültetésre. A későn virágzó növények számára ezért olyan helyet válasszunk, amely a lehető legvédettebb. Már a jeges hideg szél is károsíthatja a krizantém virágait, és megbarníthatja azokat. Fagyveszély esetén a színes csodákat beköltöztethetjük a garázsba, vagy bevihetjük éjszakára a házba. Ha a cserepes krizantémot át szeretnénk teleltetni, akkor a házban vagy üvegházban világos helyre, és télen 5-10 Celsius-fok körüli hőmérsékletre van szüksége.

agrotrend.hu / mein schöner Garten

Ajánló