KezdőlapAgrárvilágÁllatSün etetése: 3 veszélyes hiba

Sün etetése: 3 veszélyes hiba

A jó szándék, sajnos nem mindig éri el célját! Ha a kertben szeretnénk etetni a sündisznókat, tudni kell, milyen táplálék való nekik igazán. Cikkünkből megtudhatja, hogyan helyes a sünök etetése – írja a német kertészeti oldal.

Ha beköszönt az ősz, kis szerencsével saját kertünkben is megpillanthatunk egy-egy sündisznót. Ilyenkor a tüskés állatok megfelelő téli szállást és táplálékot keresnek, hogy elegendő zsírt képezzenek a téli álomhoz. A vadon élő állatok általában mindent meg tudnak szerezni maguknak, amire szükségük van. De: ősszel – és tavasszal is – egyre szűkebb a sün táplálékkínálata. Ez nemcsak a nőstény sünöket érinti, akik a kicsinyeik nevelése közben sokat veszítettek energiájukból, most már a többi állatnak is kevés ideje van a zsírtartalékaik feltöltésére a hideg évszakra.

Különösen a fiatal sündisznóknak kell megküzdeniük a természetben megcsappanó táplálékkészlet problémájával, hibernálás előtt legalább 500 grammosnak kell lenniük. A regionális időjárási viszonyoktól függően szeptember közepétől vagy október elejétől a kertben etetővel támogathatjuk az éjszakai tüskés állatokat, de csak addig, amíg tartós fagy és hó nem lesz. A kiegészítő takarmányozással gyakran megakadályozhatjuk, hogy az alultáplált sünök később emberi gondozásra szoruljanak. Nagyon fontos azonban, hogy jól kell takarmányt választani!

Nem megfelelő táplálékok a tüskés állatok számára

1. Tej

A sünök a tejet a laktóztartalma miatt nem fogyaszthatják – beleértve a tejtermékeket is, például a joghurtot, a túrót és a sajtot. A vadon élő állatok nem tudják megemészteni a tejcukrot. Ez hasmenéshez, puffadáshoz és bélgyulladáshoz vezethet. A mottó itt egyértelműen a következő: ne etessük vele a sünöket!

2. Gyümölcsök és zöldségek

A sündisznók nem esznek gyümölcsöt! Ha az állatokat a lehullott gyümölcsön látjuk, akkor csak azokat a rovarokat és férgeket gyűjtik össze, amelyek mászkálnak vagy esznek rajta. Zöldség sem szerepel a sündisznó étlapján. Az állatok a rovarevők (Insectivora) családjába tartoznak, és viszonylag rövid a belük, ami azt jelenti, hogy a növényi anyagokat egyáltalán nem tudják hasznosítani.

3. Diófélék

A dió, a mogyoró és a földimogyoró nem alkalmas a tüskés emlősök számára. Természetes környezetében a sündisznó nem talál fogyasztásra kész diót. A napraforgómag szintén nem neki való.

 

Sün etetése: így helyes

Mint már említettük, a sünök rovarevők, táplálékuk magas fehérje- és zsírtartalmú. A természetben főleg futóbogarakat, pillangólárvákat, gilisztákat és fülbemászókat esznek. A sünök étlapján alkalmanként száz- és ezerlábúak, szúnyoglárvák, tetvek, hangyák, pókok, méhek és darazsak, valamint ritkán dögök is szerepelnek.

A „Pro Igel” (Németország Integrált Természetvédelmi Szövetsége) – változatos étrendet javasol a sünök számára, azaz alaptakarmány és kiegészítő táplálék 50:50 arányú keverékét. Az alapeledel minőségi, legalább 60 százalékos hústartalmú nedves macskaeledel, amely kiegészítő táplálékkal, például hússal keverhető (pl. darált marhahús: röviden átsütve és puhára főzve, baromfihús: csirke vagy pulyka), tojás (keményre főtt vagy rántottaként, fűszer nélkül) vagy hal (pl. a tenger gyümölcsei). Az elkészítéshez a legjobb, ha növényi olajokat (napraforgó- vagy kukoricaolaj) használunk. „A sünökért” dolgozó szövetség azt is tanácsolja, hogy a kis állatoknak hetente legalább egyszer adjunk főtt csirkét (szárnyak, nyak, hát) csontokkal együtt – ez megakadályozza a fogkő lerakódását. Figyelem: Ne adjunk az állatoknak meleg vagy közvetlenül a hűtőszekrényből származó ételt, legjobb a szobahőmérsékletű takarmány.

Fontos: Ne kínáljon a tüskés állatoknak száraz sündisznóeledelt. Tápanyag-összetétele miatt sem fő takarmányként, sem nevelő takarmányként nem megfelelő. Ne adjunk nekik vadon élő csigát vagy gilisztát, mivel ezek gyakran belső parazitákat terjesztenek.

Ősszel a természetes kertekkel és ideiglenes kiegészítő takarmányozással lehet segíteni a sündisznóknak. Fotó Alexa / Pixabay

Naponta egyszer – este – kell kitenni a sün táplálékát a kertbe sekély, nehéz tálakba. Macskabiztos etetőhelynek bizonyul az euroraklap vagy fejjel lefelé fordított boros láda, melyhez fedél vagy fólia van rögzítve. Reggel ki kell dobni az ételmaradékot és ki kell öblíteni a tálakat forró vízzel. A tüskés állatok csak friss vizet kapjanak inni.

TulipGarden Cafe / MSG, Louisa Lena Oertel

Ajánló