KezdőlapKiemeltA csipkebogyó csodái

A csipkebogyó csodái

A vadon termő csipkebogyó C-vitamin-tartalma felveszi a versenyt az aceroláéval, a goji bogyóéval, a kivigyümölcsével és társaiéval, és bárki számára elérhető – hívta fel a figyelmet a greendex.hu.

Egy kellemes őszi túrával egybekötve gyűjthetünk magunknak annyit, amennyivel átvészeljük az ínséges időket, és kihúzzuk tavaszig. Ismerjük meg a csipkebogyó hatásait és szedésének, felhasználásának módjait!

Fotó: illusztráció, canva.com

A csipkebokor valójában a vadrózsa (Rosa Canina), amelynek elsősorban áltermését, a csipkét fogyasztjuk.

Ez a vadon termő növény könnyen elérhető bárki számára, a népi gyógyászat évszázadok óta értékeli és sokféleképpen használja is.

Rengeteg vitamint tartalmaz

Közismerten rendkívül magas C-vitamin-tartalma 100 gramm termésben több mint 400 milligramm található. Összehasonlításképp: a goji bogyóval nagyjából holtversenyben végeznének az acerola mögött, míg a kivi lemaradva kullogna a maga 100 millijével – havja fel a figyelmet a lap – sorolta a greendex.hu.

Ezen  kívüól tartalmaz még A-, B1-, B2-, E- és K-vitamint, sőt gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban (magnéziumban, mangánban, káliumban, foszforban, szelénben, cinkben). Szintén nagyon előnyös, hogy flavonoidokat, karotinidokat és pektint is tartalmaz.

Nemcsak finom, hanem a magas vitamintartalma miatt rendkívül hasznos is a szervezetünk számára. Akár nátha és influenza kezelésében is segítségünkre lehet, hiszen antioxidánsainak köszönhetően kiváló roborálószer.

Fotó: illusztráció, canva.com

Csoda a bőrünknek

Ezen kívül a csipkebogyó a bőrünk számára is jó szolgálatot tehet, hiszen a C-vitamin hozzájul a kollagén hasznosulásához, a bőr szerkezetének egészségben tartásához.

Ma már sok üzletben vásárolhatunk a csipkebogyó magjából készült olajat, mely rendszeres használatát nagyon meghálálja a száraz, igénybe vett bőr. De  hegek, striák kezelésére, kitágult vérerekre, pigmentfoltokra, gyulladt bőr és akne kezelésére egyaránt ajánlják a szakemberek.

Tulip Garden Cafe/greendex.hu

 

Ajánló