KezdőlapAgrárvilágKiskertÍgy lehet télen is színes a kertünk

Így lehet télen is színes a kertünk

A télkert kültéri látványosság, mely örökzöld, látványos kérgű, bogyós, télen virágzó növényekből és füvekből áll – írja a Sokszínű Vidék.

Nagyon sok kertbarát viseli nehezen a téli hónapokat, főleg azok, akik a színek, a virágok szerelmesei. Szinte a napokat visszafelé számolva várják, hogy a Nap meleg simítására ébredezni kezdjenek kertjükben az első virágok és szépen lassan újra élénk színek csalják a tekintetüket. Azonban jó hír számukra, hogy nem kell színek, formák, illatok nélkül maradnunk az év ezen szakában sem.

Furcsa, de találó elnevezés a winter gardenre, a télkert. Nem télikert, hanem télkert. A télikertben általában a fagyra érzékeny növényeket tartjuk egy beltéri, a kerttől elzárt, világos helyiségben. Ezzel szemben a télkert az egy kültéri látványosság, mely örökzöld, látványos kérgű, bogyós, télen virágzó növényekből és füvekből áll. A Kerti kalauz honlapján olvasható, melyek azok a növények, melyek remekül mutatnak benne, miközben látványuk szemüket kényezteti és lelkünket nyugtatják.

Hogyan alakítsunk ki télkertet?

Több lehetőségünk is van. Kiterjeszthetjük a télkert koncepcióját az egész kertre, vagy létrehozhatunk kisebb télkerti részleteket a kertben. Bárhogy is döntünk, az eszközök, a lépések, amikkel szép téli jeleneteket tudunk előállítani, azok megegyeznek minden esetben.

 • Teremtsünk megfelelő hátteret. Egy télkert akkor tud igazán mutatni, ha jó háttere van. Jó háttér lehet egy szép panoráma, egy épület fala, egy örökzöld vagy egy lombhullató sövény, egy erdős terület is. A télkert ilyen tekintetben nem tér el a hagyományos kertektől, hiszen a területünket határoló részek minden típusú kert esetében fontos és alapvető építőelemek.

Ültessünk örökzöldeket a télkertbe

 • A legnagyobbaktól a legkisebbekig az örökzöld növények szerves részét képezik a télkerteknek. Négy évszakos látványosságok, ezért mindenképpen helyük van bármilyen stílusú kertben.
 • Örökzöld sövények nagyon kedveltek mindenhol az országban, mert intimitást adnak a kertnek, eltakarnak egy csúnya épületet vagy felfogják az utca zaját, porát. Így azt mondom, egy jó alapunk már van is a télkerthez.
 • Az örökzöldek a kert vázát alkotják állandóságukkal, még akkor is, ha némileg színt vált a lombjuk, a leveleiket elvesztett lombhullatók pedig télen engedik láttatni az örökzöldek nagyszerűségét.
 • A zöld és a sárga ezernyi árnyalatában pompáznak, így nem fordulhat elő olyan, hogy ne találjuk megfelelő örökzöldeket egy kertbe.

Holger Schué képe a Pixabay -en.

Válasszunk szép kérgű és szerkezetű, lombhullató fákat és cserjéket

 • A lombhullató fák és cserjék kérge ilyenkor főszerepet kap, sőt nemcsak a kérge, hanem az egész növény formája, ágrendszere is.
 • Télen nincs mi elvonja a figyelmet róla, nincs lomb, nincsenek virágok rajta. Ha jól választunk, akkor a lombhullatóink kérge kertünk téli dísze lehet. Gondoljunk csak a legismertebb, fehér kérgű fára, a nyírre, mennyire feldobják a kertet nemcsak a törzsükkel, de jellegzetes ágrendszerű koronájukkal is.
hyemin76 képe a Pixabay -en.

Ültessünk bogyót nevelő növényeket

 • A bogyót nevelő növények hasznosak lehetnek a madaraknak is, amellett hogy fenséges látványt nyújthatnak a téli időszakban.
 • A bogyók nagyon sokfélék lehetnek: fehér, fekete, lila, piros, narancs, citromsárga. Mind-mind feldobják a kertet a téli hónapokban.

Mariya képe a Pixabay -en.

Kerüljön a télkertbe télen virágzó növény

 • A hunyorok, a legkoraibb hagymások (hóvirág, téltemető, krókusz), az alpesi hanga, a varázsmogyoró, a mogyoró, a bangiták közül néhány, a téli jázmin.
 • A télkert nemcsak színes, de illatos is lehet tőlük. Ültessük őket közel a bejárathoz vagy a teraszhoz, hogy élvezhessük látványukat, illatukat.

Ilona Ilyés képe a Pixabay -en.

Válasszunk jó szerkezetű évelőket

 • Az erős szerkezetű évelők elszáradt maradványai a kert mesés díszei lehetnek télen is. (Szerencsére) Egyre elterjedtebb eljárás az, hogy meghagyjuk az évelők esztétikus maradványait a téli hónapokra, amivel ráadásul a rovarok petézési és áttelelési lehetőségeit nagyban javíthatjuk.
 • Jó szerkezetű évelők a kúpvirágok, a kasvirágok, a sudárzsálya, a virginiai veronika, a macskahere, a hamis üröm, a kárpáti varjúháj. Cserjék közül a bugás hortenzia, a cserjés hortenzia és a kerti hortenzia egyaránt szép virágmaradványokkal rendelkezik, de az orbáncfű termései is nagyon szépek.
Kerstin Riemer képe a Pixabay -en.

Használjunk díszfüveket

 • A díszfüvek fontos elemei a télkertnek. Az elszáradt levelek és virágzatok új értelmet nyernek a téli hónapokban. Ragyognak a napsütésben, káprázatosak, ha megcsípi őket a dér. Szeles időben dinamikát adnak a kertnek.
 • A díszfüvek között is találunk örökzöldeket, ott van az őszi nyúlfarkfű, vagy akár a bambusz is, ami a legnagyobb fű a világon.
 • Nagyon erős szerkezetűek a japánfű fajok. A pampafű is nagyon szép tud lenni télen.

 

TulipGarden Cafe / Sokszínű Vidék

Ajánló