KezdőlapGasztronómiaIgazi ünnepi ínyencség a sajtkrémes karácsonyfa

Igazi ünnepi ínyencség a sajtkrémes karácsonyfa

Az adventi ünnepkörben többnyire mindenki az édes karácsonyi sütikről beszél, amik valóban nagyon finomak, de mi a helyzet a sós ínyencségekkel? Valljuk meg, a karácsonyi előételek ugyanolyan fontosak az ünnepi asztalon, mint a sütemények – olvastuk a Sokszínű Vidék honlapján.

Ez a sajtkrémes karácsonyfa nemcsak szórakoztató és ünnepi előétel, hanem finom is! Tálaljuk kedvenc kenyerünkkel, kekszünkkel vagy bármilyen más ropogós falattal finom és dekoratív nassolnivalóként!

Hozzávalók

  • 20-25 dkg krémsajt – ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl lágy sajt
  • 1-1 maréknyi ízlés szerinti friss fűszernövény (bazsalikom, petrezselyem, snidling)
  • 4-5 kis gerezd fokhagyma
  • 10-15 dkg reszelt sajt, legjobb a parmezán
  • a díszítéshez maréknyi aszalt áfonya, kesudió, fenyőmag vagy mogyoró
  • keksz, chips vagy ropogós kenyér
Fotó: Horváth Rita

Elkészítés

Kezdjük azzal, hogy felezzük meg a zöldjeinket, és az egyik részét tegyük egy nagy tálba. Mi a petrezselymet, bazsalikomot és a snidlinget választottuk. Keverjük hozzá a sajtokat és a zúzott fokhagymát. Csak akkor keverjük össze, ha a krémsajt puha.

Ezután a keveréket egy nagyobb darab alufóliára helyezzük. Tekerjük be teljesen a keveréket, majd formáljuk fenyő alakúra. Ez úgy a legegyszerűbb, hogy először készítünk egy nagy hengert a keverékből, majd elvékonyítjuk a felső részt.

A fólia segít formázni anélkül, hogy a sajtkeverék a kezünkhöz tapadna. Ha megvan a forma, vegyük le a fóliát és a fának magától kell állnia. Ha biztosra szeretnénk menni, a fóliával borított sajtot 10-15 percre tegyük mélyhűtőbe, hogy megdermedjen.

Egy tálcára szórjuk a megmaradt zöldfűszert és forgassuk meg a „fát” benne, hogy az bevonja a külsejét, és karácsonyfa illúzióját keltse.

Fotó: Horváth Rita

Tegyük a kész “fát” egy tányérra, és eljött a díszítés ideje! Helyezzük átlósan fenyőmagokat a fánkra, az lesz a “fényfüzérünk”, az áfonya pedig a díszt szimbolizálja majd.

Végül tálaljuk lehűtve kedvenc kekszünkkel, chipssel vagy ropogós kenyérrel. A maradékot légmentesen lezárva, vagy műanyag fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe.

Tippek

  • Vágjuk apróra a fűszernövényeket, és jól keverjük össze.
  • Elkészítés után fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.
  • Kicserélhetjük a dekorációt olyan finomságokra, amelyeket szeretünk, ha a kesudió és az áfonya nem a kedvencünk. Jól lehet helyettesíteni gránátalma magokkal vagy bármilyen más diófélével.

A teljes cikk az elkészítés lépéseinek képgalériával innen érhető el.

(Nyítókép: Horváth Rita)

TulipGarden Cafe / Sokszínű Vidék

Ajánló