KezdőlapGasztronómiaÜnnepre hangolva: kékfrankos száraz vörösborok a Szupermenta tesztjén

Ünnepre hangolva: kékfrankos száraz vörösborok a Szupermenta tesztjén

A Szupermenta terméktesztjén ezúttal kékfrankos száraz vörösborokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tesztben 35 bor vett részt, melyek a hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatokon is bizonyítottak – írta jelentésében a hivatal.

A kékfrankos szőlő a legtöbbet telepített fajta, amely több mint 7300 hektárnyi területen található meg Magyarországon. Hordós, érlelt borok, könnyű rosék és gyümölcsös vörösborok egyaránt születhetnek belőle.

A Nébih szakemberei – a nagy kereskedelmi láncok kínálata alapján – összesen 35 kékfrankos száraz vörösbort hasonlítottak össze a Szupermenta legújabb terméktesztjén. A borok különböző borvidékekről származtak, melyek között 2019-es, 2020-as, 2021-es, 2022-es évjáratúak és évjárat megjelölés nélküli termékek is szerepeltek.

A laboratóriumban a szakemberek megmérték többek között a termékek kén-dioxid mennyiségét, valamint ellenőrizték az alkohol- és redukáló cukortartalmukat is. A tesztelt kékfrankosok alkoholtartalma – címkéjük szerint – 11,5 és 15,0% között mozgott.

A borászatban fontos szerepe van a kén használatának, ugyanis segíthet elkerülni a borbetegségeket, valamint az íz- és zamatanyagok megőrzéséhez is hozzájárul. Azonban a megengedettnél magasabb mennyiségű kénvegyületek kedvezőtlenül befolyásolják a bor érzékszervi tulajdonságait, és az arra érzékenyeknél allergiás reakciót is kiválthatnak.

A vizsgálati eredmények megnyugtatóak, hiszen a tesztelt kékfrankosok összes kén-dioxid-tartalmát megfelelőnek találták a szakemberek. Ezenfelül a vizsgált borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői is megfeleltek az előírásoknak, valamint a korábban a forgalomba hozatalhoz szükséges analitikai vizsgálatok során mért eredményeknek.

A szakértők a borok jelölésvizsgálata során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – mint az alkoholtartalom és a forgalomba hozatali azonosító – szerepelnek-e a címkéken, valamint az egyéb jelölések megfelelnek-e a kritériumoknak. A jelölésvizsgálat nem tárt fel hiányosságokat, mindegyik borászati termék eleget tett a jogszabályokban és a vonatkozó termékleírásban előírtaknak.

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen szakértők és laikus borkedvelők pontozták a termékeket.

Értékelésük alapján az évjárat nélküli és a 2019-es évjáratú kékfrankos száraz vörösborok közül

 • a dobogó legfelső fokára az „Agancsos Pincészet DHC Villány kékfrankos száraz vörösbor” állhatott,
 • második helyen a „Teleki Selection, Villányi kékfrankos száraz vörösbor” végzett,
 • míg harmadikként a „Mészáros Bodzási Szekszárd kékfrankos száraz vörösbor” zárt.

A 2020-as évjáratú termékeket illetően

 • első helyezett lett a „Schieber Szekszárdi Trilógia kékfrankos száraz vörösbor”,
 • a dobogó második fokára léphetett fel az „Eszterbauer tanyamacska kékfrankos száraz vörösbor”,
 • a harmadik helyet a „Lajvér Szekszárd kékfrankos száraz vörösbor” érdemelte ki.

A 2021-es évjáratú kékfrankos száraz vörösborok versenyében

 • első helyezett végzett a „Feind Dunántúli kékfrankos száraz vörösbor”,
 • második lett a „Sol Montis kékfrankos száraz vörösbor”,
 • harmadik pedig a „Gere Tamás Villányi DHC Villány kékfrankos száraz vörösbor”.

A 2022-es évjáratú termékeket illetően

 • első helyezett lett a „Penny Egri kékfrankos száraz vörösbor”,
 • a dobogó második fokára léphetett fel a „Lelovits Tamás Villányi kékfrankos száraz vörösbor”,
 • és harmadikként a „Varga Pincészet kékfrankos száraz vörösbor” végzett.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

TulipGarden Cafe / Nébih

Ajánló