KezdőlapGasztronómiaMi legyen a karácsonyfával ünnepek után? Együk meg!

Mi legyen a karácsonyfával ünnepek után? Együk meg!

Pácolt zöldség, gyógytea, ecet, sőt, ízesített gin… Egy karácsonyfa az ünnepek után sokféleképpen felhasználható, miután leszedtük róla a díszeket. Az Egyesült Királyságban ahelyett, hogy újrahasznosítanák vagy elültetnék a fenyőfákat, egyes részeit elfogyasztják – írják a greendex.hu-n.

Élelmiszer-szakértők szerint a tűlevelek a rozmaringhoz vagy a babérlevélhez hasonlóan felhasználhatók a főzéshez, hogy citrusos és fenyős ízt adjanak, valamint jó C-vitamin-források is egyben. A Michelin-csillagos szakácsok is a rajongók közé tartoznak.

John Williams, a Ritz étterem vezető séfje szerint az „illatos és fűszeres” tűlevelek többek között a zeller ízének fokozására is felhasználhatók. René Redzepi, a három Michelin-csillagos koppenhágai Noma vezetője elmondta, hogy a fenyő közel 20 éve rendszeresen szerepel éttermében.

Nagyjából az egészet meg lehet enni. A tűleveleket úgy használhatod, mint a rozmaringot vagy a babérlevelet, ízesítésre – mondta Julia Georgallis, a How to Eat Your Christmas Tree (Hogyan edd meg a karácsonyfádat) című könyv szerzője.

Georgallis azt is javasolja, hogy készítsünk fenyőhamut. Ha a fa egyes részeit forró sütőbe helyezzük, amíg el nem szenesednek, majd turmixgépbe tesszük, az így kapott fekete port ízesítőként használhatjuk. A tűleveleket tojás vagy zöldségek pácolásához, valamint italok és főzetek készítéséhez is fel lehet használni.

Azoknak, akik újraültetik a fát, azt ajánlja, hogy tavasszal fogyasszák el az új rügyeket. A szerző szerint a környezet szempontjából az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem lenne karácsonyfa a lakásban, de azok, akik nem tudnak lemondani erről a szokásról, próbáljanak a lehető legtöbbet felhasználni a fából!

Forrás: The Guardian

TulipGarden Cafe / Greendex

Ajánló