KezdőlapÉrdekességekEzért érdemes lencsét enni

Ezért érdemes lencsét enni

 

Szilveszter és január elseje tájékán eljön a lencse ideje, az újévhez kötődő hagyományokban fontos szerep jut ennek a hüvelyesnek. A greendex.hu annak járt utána, mit lehet tudni erről a tápláló ételről, honnan kerül az asztalunkra, és milyen szokások kötődnek hozzá.

A lencsét azért esszük újévkor, hogy pénz álljon a házhoz. Az apró, lapos és kerek szemekről könnyen asszociálhatunk az aprópénzre, amely a fogyasztás egyenes következményeként felveti majd az embert.

Vannak helyek a világban, ahol ilyenkor halat esznek a sok ezüstös pikkelye miatt, amely szintén a gazdagságot szimbolizálja, míg felénk ez egyet jelentene a katasztrófával, hiszen a hallal a szerencsénk is elúszna.

Fotó: illusztráció, canva.com

Jó tudni, hogy az üzletekben legtöbbször kanadai, török, orosz vagy francia lencsével találkozhatunk. Ha magyar lencsére vágyunk, akkor a piacokon járhatunk szerencsével, a kistermelőknél – figyelmeztetett a greendex.hu.

Magyarországon az újévi szokásokat leszámítva ugyanis nem igen van hagyománya a lencsefogyasztásnak, így az elmúlt évtizedekben a lencse termőterülete minimálisra zsugorodott.

2017-ben nagyjából 28 focipályányi területen, körülbelül két éve pedig összesen 284 hektáron vetettek lencsét Magyarországon.

Fotó: illusztráció, canva.com

A hazai fogyasztás szilveszterkor valóban megugrik, de az év többi részében keveset vásárolunk belőle, pedig finom egészséges növény, nem beszélve arról, milyen sokféleképpen készíthetjük el.

Vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy a lencse rendszeres fogyasztása akár 25 %-kal is csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát, de anyagcsere problémák elleni küzdelemben is hasznos lehet.

Gazdag szelénben és magnéziumban, rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladást, és erősítheti az immunrendszerünket. De hasznos az idegrendszer számára is, sőt az erek és az artériák karbantartásában is szerepet játszhat. Magas rosttartalma pedig javíthatja az emésztésünket.

TulipGarden Cafe/greendex.hu

 

 

Ajánló