KezdőlapÉrdekességekEzért együnk sok déligyümölcsöt télen!

Ezért együnk sok déligyümölcsöt télen!

A téli időszakban kevesebb fény és vitaminforrás áll rendelkezésünkre, ami kihívások elé állítja a szervezetünket. A távoli piacokról érkező déligyűmölcsök fogyasztása azonban támogatja az immunrendszerünk működését.

A citrusok egyik jellemző tulajdonsága az alacsony szárazanyag-tartalom, aminek köszönhetően az energiatartalmuk is csekély (30–50 kcal/100 g) – írta cikkében a greendex.hu.

További előnyök, hogy zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak, és a fehérjetartalmuk is kevés (1 g/100 g).

Fotó: illusztráció, canva.com

Gazdagok antioxidánsokban és C-vitaminban, amely elérhető a 30–50 mg/100 g értéket, melynek alapvetően fontos szerepe van a megfelelő immunválasz kialakításában, a fehérvérsejtek termelődésében, így a fertőzések elleni küzdelemben, de a bőrünk és a sejtjeink megfeleő állapotának kialakulásában is.

A narancs, a grépfrút, a citrom, a lime és a mandarin mind ezek mellett magas élelmirost-tartalmuk is érdemes fogyasztanunk, amely kedvező hatással van az emésztőrendszerünk működésére.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a citrusfélék hosszú utat tesznek meg, mire elérkeznek a hazai üzletek polcaira, annak érdekében pedig, hogy ezek a gyümölcsök kibírják ezt a hosszú utat, a felületüket különböző vegyi anyagokkal kezelik. Ezért nem szabad felhasználni a héjukat, amennyiben nem bio gyümölcsről van szó, hiszen kockázatot is jelenthetnek az egészségünkre.

Fotó: illusztráció, canva.com

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint nem elegendő megmosni a déligyümölcsöt, hanem hámozás után még a kezünket is mossuk meg, hiszen a héjról rátapadhat a kezünkre vagy a gerezdekre némi vegyszermaradék, amit észrevétlenül elfogyaszthatunk.

A citrusokat sokféleképpen fogyaszthatjuk. A legjobb, ha nyersen esszük, akár salátaként, de készíthetünk belőlük smoothie-t, turmixot is, illetve tehetjük müzlibe is.

TulipgardenCafe/greendex.hu

 

 

Ajánló