KezdőlapÉrdekességekEzért lehetnek veszélyesek a cukros italok és ételek

Ezért lehetnek veszélyesek a cukros italok és ételek

Már egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy a fruktózzal édesített ételek és italok mennyi kárt okozhatnak a szervezetünk működésében. Igaz, hogy finomak, de érdemes megfontolni a rendszeres fogyasztásukat.

A fuktózzal dúsított ételek és italok hozzájárulhatnak a kardiometabolikus rendellenességek, de még a cukorbetegség és az elhízás kialakulásához is.

A gyümölcsökből származó fruktóz azonban nincs ilyen hatással az emberi szervezetre, sőt még pozitív egészségügyi hatással is rendelkezik.

Fotó: illusztráció, canva.com

„A magas fruktózbevitel különböző egészségi kockázatokat jelent. A fruktóz ugyanis negatívan hat a glükózanyagcserére, fokozza a zsírsavszintézist és gyulladást is kivált a szervezetben”jegyezte meg cikkében a gyogyszernelkul.com.

Egyes tanulmányok beszámoltak a fruktózbevitel és a kardiometabolikus betegségek közötti kapcsolatról. Egy vizsgálatba majdnem 7000 embert vontak be, férfiakat és nőket egyaránt, akik közül senki nem volt cukorbeteg, rendben működött a szívük és érrendszeri, illetve rákos megbetegedésben sem szenvedtek.

A vizsgálat során három fruktózforrást is figyelembe vettek, mégpedig a gyümölcsöket, a gyümölcsleveket és a fruktózzal ízesített italokat.

A résztvevők lipid-, gyulladásos és glikémiás markereit vizsgálták, hiszen ezeknek a biomarkereknek a magas szintje fokozza a szívbetegségek, a rákos betegségek és a cukorbetegség kockázatát.

Fotó: illusztráció, canva.com

Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb fruktózbevitel növelte a gyulladásos biomarkerek számát, a trigliceridszintet, illetve a koleszterinszintet is – olvasható a cikkben.

Kiderült, hogy a gyulladásos biomarkerek száma magasabb volt azoknál a személyeknél, akik magasabb BMI-indexszel rendelkeztek, és akik bevallottan nem mozogtak rendszeresen.

A fruktózbevitel ez esetben a cukros, édes italokból származott.

A kutatók megállapították, hogy a gyümölcsökből és a gyümölcslevekből származó fruktóz nincs negatív hatással sem a gyulladásra, sem pedig a kardiometabolikus tényezőre, viszont ez nem mondható el a fruktózzal ízesített italokról.

A természetes forrásból származó fruktóz csökkentheti az úgynevezett jó koleszterin értékét, amely védelmet jelenthet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

A kutatók elsősorban a középkorúakat és az idősebbeket emelték ki, mint veszélyeztetett csoportokat, hiszen körükben egyre magasabb az LDL-koleszterin és a triglicerid szintje.

TulipGardenCafe/gyogyszernelkül.com

Ajánló