KezdőlapGasztronómiaA retek levele rejtett kincs: kreatív felhasználási ötletek

A retek levele rejtett kincs: kreatív felhasználási ötletek

A retek levele a zöldséghez hasonlóan ízes és aromás, ezért kár kidobni: legközelebb ne szabadulj meg tőle már a boltban, hanem készíts belőle finom fogásokat!

A retek levelét sokan már a boltban vagy a piacon letépik és ott hagyják, hiszen nem akarnak fölösleges szemetet hazavinni. Ez azonban nagy hiba, hiszen a gyökeréhez hasonlóan a zöldség levele is ehető. Sőt, nagyon finom!

Forrás: pixabay.com

A hónapos retek az egyik első tavaszi zöldségünk: roppanós állaga, friss, kissé csípős íze miatt pedig sokan odáig vagyunk érte. Igazi megváltás a vitaminhiányos téli hónapok után, hiszen önmagában is képes nagy adag tápanyaggal feltölteni a szervezetünket. Amellett, hogy sok A-, B-, C- és E-vitamint tartalmaz, az emésztésre is pozitív hatással van.

A cékla, a répa vagy a karalábé leveléhez hasonlóan a reteklevél is nagyon finom, és számos étel készíthető belőle. Ha tehát legközelebb friss és zsenge leveles retket találsz a piacon, akkor vidd haza a leveleket is, mert ezáltal gyakorlatilag ingyen juthatsz egy finom és vitamindús alapanyaghoz. Felhasználása nagyon hasonlít a salátáéhoz vagy a spenótéhoz, sőt karakteres, enyhén borsos aromája miatt fűszerként is jól érvényesül.

Így használd a reteklevelet

A retek levelét – attól függetlenül, hogy felhasználod-e, vagy sem – vágd le a gumókról rögtön azután, hogy hazavitted a piacról. A levelek ugyanis folyadékot szívnak el, így a retek rövid időn belül megfonnyad. A leveleket felhasználásig csomagold nedves papírtörlőbe, és tárold hűtőben. Ha készen állsz rá, hogy elkészítsd őket, akkor alaposan mosd meg, és töröld szárazra.

Készíts belőle pesztót

A pesztó hagyományosan bazsalikomból készül, azonban szinte bármilyen más karakteresebb ízű friss zöldfűszer használható helyette. Tökéletes választás például a petrezselyem, a koriander vagy a medvehagyma is, de salátafélék közül a rukkola, a sárgarépa zöldje vagy éppen a reteklevél is szuper. Készítsd el a reteklevélpesztót a hagyományos recept szerint, és használj hozzá fele-fele arányban retek- és bazsalikomlevelet.

Tedd salátába

A friss és roppanós reteklevelek épp olyan jól illenek bármelyik salátába, mint más salátaféle vagy a bébispenót. Ehhez megtisztítás után tépkedd le a levelekről a szárakat, és kombináld tetszőleges alapanyagokkal. Karakteres íze miatt elsőre érdemes lehet óvatosabban bánni vele, és úgy adagolni, hogy az ételnek csak kisebb részét tegye ki.

Krémlevesként is remekel

A retek leveléből a póréhagymához vagy a fokhagymához hasonlóan ínyenc krémleveseket is készíthetsz. Izgalmas íze biztosan feldobja az unalmasabb alapanyagokat, és extra adag vitaminnal látja el a szervezetedet. Mivel önmagában nem túl tartalmas, ezért párosítsd krumplival.

Párolva szuper köret lesz

A retek levele a spenóthoz hasonlóan a hőkezelést is jól bírja, így vitamindús, gyors és finom párolt köretet készíthetsz belőle. Ehhez hevíts fel egy serpenyőt olívaolajjal, közepes hőfokon piríts benne 1 percig 3 gerezd apróra vágott fokhagymát, és ha már illatos, akkor add hozzá a megtisztított retekleveleket. Addig párold, amíg éppen megfonnyadnak, majd vedd le a tűzről, és ízesítsd kevés sóval, borssal, citromlével. Bár önmagában is nagyon finom, de zöldséges rizsben, omlettben vagy quiche-ben is szuper kiegészítő lehet.

tulipgardencafe.hu / Sóbors

Ajánló