KezdőlapGasztronómiaKépzeletbeli menüsor nagyon is valóságos borokkal

Képzeletbeli menüsor nagyon is valóságos borokkal

Ember legyen a talpán, aki a Winelovers Grandon az összes pincészettől kóstol valamit. Aki egyszer is megtapasztalja, milyen elveszni a felvonuló tételek kavalkádjában, az később biztosan készít egy előzetes tervet arra vonatkozóan, hogy milyen szempontok mentén kezdi a kóstolást. Fel lehet térképezni egy borvidéket, össze lehet kóstolni különböző régióknak egy adott szőlőfajtából készült borait, de hosszasan el lehet időzni egy-egy borstílusnál (pezsgők, édesek stb.) is. Mi ezúttal egy végtelenül egyszerű szempontot követtünk: egy elképzelt menüsorhoz választottuk ki a legmegfelelőbb borokat a kínálatból.
Képzeletbeli menüsor nagyon is valóságos borokkal
Elsőnek egy citromos tavaszi salátát képzeltünk el, amely annyiból áll, hogy római és endívia salátát, és egy uborkát felkockázunk, néhány szem szőlőt dobunk rá, majd egy egész citrom levével és olívaolajjal nyakon öntjük. A képzelt friss salátánk mellé hamar meg is érkezett a megfelelő bor: a Varga Pincészet standjánál kiszúrtuk az Aranymetszés Friss Irsai Olivért, amely kitűnő választás lenne egy ilyen salátához, hiszen a bor illata is szőlős, muskotályos, ízében pedig emellett sok-sok citrusosság fokozza az üdeségét. Az Irsai illatintenzitásban a hazai fajták közül verhetetlen, és tökéletes kezdésnek bizonyul minden borkóstolás során.
Képzeletbeli menüsor nagyon is valóságos borokkal
Még mindig az előételekben gondolkoztunk, nevezetesen egy lazacos tésztasaláta sejlett fel lelki szemeink előtt, amikor megpillantottuk a Szentpéteri Borpince standját. A Kunsági borvidék három generációs családi pincészete az elmúlt évtizedben a rozé tételeivel robbant be a köztudatba, borászatuk zászlóshajója, a néró, amely Csizmadia Darab József és Bereznai László által nemesített fajta. A Szentpéteri Néró Rozé igazi különlegesség: elegáns halvány rózsaszín, fajtajelleges illattal,  intenzív gyümölcsösséggel. Friss és lendületes, igazi divatos rosé üde savakkal, hosszú, lédús lecsengéssel; az elképzelt lazacos salátához remek választás.
Thai sült rizs csirkével a következő fogás. Ennél az ételnél a szósz visz mindent, kerül bele szezámolaj, szójaszósz, gyömbér, fokhagyma, lime, esetleg koriander. A keleti fűszerezésű, akár kicsit csípős ételekhez elképesztően jól megy a rajnai rizling, főleg az édes változat. Nekünk ezt a Czurda Édes kísértés testesítette meg: őszibarack, trópusi gyümölcs, kitűnő savak, ásványosság, és ezt mind szépen kerekíti le a maradékcukor: elegáns, egyedi és összetéveszthetetlen.
Képzeletbeli menüsor nagyon is valóságos borokkal
Szűzérmék fehérboros mártásban, zöldfűszerekkel – képzeletbeli menüsorunk így folytatódik. Szerintünk ehhez egy könnyedebb, gyümölcsösebb furmint dukál, de abból a legjava. Ezzel az étellel biztosra akarunk menni, ezért egyenesen a Barta Pince standja felé irányítjuk lépteinket. Az Egy kis furmint 2022-es tételére esik a választásunk. Ez a tisztán acéltartályos, gyümölcshangsúlyos száraz furmint hamar le is vesz minket a lábunkról: friss mégis tartalmas, könnyed mégis hosszú, a savai ropognak mégis kellően kerek. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk.
Képzeletbeli menüsor nagyon is valóságos borokkal
Tudtad? A Barta Pince Egy kis sorozatával a magas minőségre vágyó de még kezdő borfogyasztókat kívánja megszólítani. Az ide tartozó borok különleges minőséget képviselnek és könnyen szerethetőek egyszerre.
Persze, hogy a steak-nek kell következnie ezek után. De ne legyünk ennyire konzervatívak: jöhet egy fűszeres oldalas vagy egy erőteljesebb szósszal, fűszerekkel elkészített kacsacomb is. A Thummerer Pincészet az Egri borvidéken több évtizede nagy elismerésnek örvend, főként hordós érlelésű vörösboraival szerzett hírnevet. Ezúttal mi a képzelt kacsához/steak-hez az Egri Cabernet Franc Válogatás 2018-as évjáratát választottuk, amit a Csúcsbor teremben kóstolhattunk meg. Mély rubin színével, intenzív gyümölcsös, ribizlis, szedres illatával azonnal elbűvölt minket, emellett sok-sok hordófűszer gazdagította az aromaprofilját. Kóstolva is az erdei gyümölcsök uralják, és a tanninok szépen simultak bele a borba. Az alkoholfok jelentős, 15,5%, de mégsem tolakodik, a savak lendületesek és a hosszú gyümölcsös lecsengést támogatják.
Képzeletbeli menüsor nagyon is valóságos borokkal
Elérkeztünk az édes élvezetekhez, és a számtalan lehetőség közül egy csodás mogyorótorta ugrott be először. Ehhez egy gazdagabb ízvilágú édes bor dukál, például egy sűrűszövésű szamorodni. Visszamentünk ehhez Bartáékhoz, és meg is találtuk, amit kerestünk. A Barta Öreg Király Dűlő Szamorodni 2018 egy érett gyümölcsös vonalvezetésű, elegáns tétele ennek a stílusnak, a klasszikus tokaji édesboros kiegyensúlyozottsággal, a megfelelő savszerkezettel.
tulipgardencafe.hu/https://www.boraszportal.hu/

Ajánló