KezdőlapÉrdekességekZsírban vagy vízben oldódnak a vitaminok?

Zsírban vagy vízben oldódnak a vitaminok?

A vitaminok egymástól igen eltérő szerkezetű szerves anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi és állati szervezet életfolyamatainak zavartalan fenntartásához. Súlyos egészségi zavarok, táplálkozási hiánybetegségek léphetnek fel, ha táplálkozásunkban nem veszünk magunkhoz elegendő vitamint. Napi vitaminszükségletünket táplálkozásunkkal kell biztosítani; de gyógyszeres készítmények formájában is pótolható.

vitaminok, vízben oldódó vitaminok, zsírban oldódó vitamin

Az egyes vitaminokat felfedezésük sorrendjében — mivel kémiai szerkezetük még ismeretlen volt — az ABC betűivel jelölték. Ma már valamennyi vitamin kémiai szerkezete ismert, de a betűvel való jelölés továbbra is fennmaradt. Néhány egységesnek vélt vitaminról kiderült, hogy többféle hatóanyagra bontható, ezért ezeket a betűk mellé tett számokkal különböztették meg, pl. B1-, B2-, B12- stb. vitamin. Ma már a betűs megjelölés mellett éppen olyan kémiai névvel jelölik a vitaminokat is, mint a többi vegyületet (pl. C-vitamin = aszkorbinsav).

 

Oldékonyságuk alapján zsírban vagy vízben oldódok csoportjába soroljuk a vitaminokat.

 

Zsírban oldódó vitaminok

A-vitamin

A bőr és a nyálkahártyák megbetegedését váltja ki az A-vitamin hiánya. A növekedés lelassul, a bőr durvává válik, a nyálkahártyák lobosodnak. Különösen a szem kötőhártyája válik gyulladásossá. Gyümölcsökben, főzeléknövényekben, tejtermékekben, tojásban és állati májban fordul elő jelentősebb mennyiségben az A-vitamin. A sárgarépában provitaminja (karotin) van jelen.

 

D-vitamin

Erősíti a csontrendszert, megszünteti az angolkórt és az izomgyengeséget is. Provitaminjai az ember bőrében vannak, amelyek a Nap ibolyántúli sugarainak behatására alakulnak át D-vitaminná. Sok D-vitamin található a tőkehal májában (csukamájolaj), a tojássárgájában, a vajban.

 

E-vitamin

Az idegrendszer, az izomzat, az ivarmirigyek normális működésében, a terhesség kihordásában játszik szerepet. Tartalmazzák a növényi magvak és olajok, a zöldfőzelékek, a tejtermékek, a kukoricacsíra olaja.

 

F-vitamin

Májkárosodást, bőrgyulladást, a növekedésben visszamaradást okoz az F-vitamin hiánya. Jó hatású furunkulus és ekcéma kezelése esetén. F-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz a lenolaj.

 

K-vitamin

Hiánya a vér alvadási idejét erősen megnyújtja, aminek következtében vérzékenység és sárgaság keletkezik. Anyagcserezavarok, gombás fertőzések és túlzott havivérzések ellen használják. Lucerna, paraj, kelvirág, csalán, fenyőtű stb. tartalmazza.

 

Vízben oldódó vitaminok

B-vitamin vagy tiamin

A szénhidrátok elégetésénél az ideg- és izomműködésnél nélkülözhetetlen. Hiánya a beri-beri betegséget, idegbántalmat, szívizom károsodást is okozhat. Nagyobb mennyiségben előfordul: a sörélesztőben, a gabonacsírában, gabona- és rizskorpában, a hüvelyesekben, a paprikában, a káposztában, a parajban, a csipkebogyóban.

 

B2-vitamin vagy riboflavin Különböző anyagcsere-folyamatokban van fontos szerepe. Tej, tojás, hús, zöldfőzelékek, gyümölcsök, csipkebogyó, élesztő tartalmazza.

 

B3-vitamin vagy Niacin Idegbénulások és más idegbántalmak ellen használják, valamint vészes vérszegénység gyógyszere. Állati fehérjékből állítják elő. Tartalmazza még az iszap és a máj.

 

C-vitamin

Savanyú ízű, fehér, kristályos vegyület. Hiánya a hajszálerek vérzékenységét és skorbutot okoz, amely foghúsvérzéssel, bőr alatti vérzésekkel, izomsorvadással, vérkeringési zavarokkal, csonttörékenységgel jár. Fokozza a szervezet ellenállását fertőző és más betegségek ellen.

Jelentékeny mennyiségben tartalmazza a zöldpaprika, a csipkebogyó, a citrom, a savanyú káposzta, a paradicsom, a dinnye, sokféle gyümölcs, a burgonya, a saláta és általában a zöldfőzelékek. Hőre érzékeny, főzve könnyen bomlik. A C-vitamint nagyban mesterségesen állítják elő.

 

H-vitamin vagy Biotin, más néven B7-vitamin

Élesztőben, burgonyában, tejben, tojásban, májban fordul elő; baktériumok is termelik. Zsíros, fehérjedús táplálkozás mellett hiánya fokozott faggyútermelést (szeborreát), bőrgyulladást, (furunkulózist), valamin a növekedés elmaradását is okozhatja.

 

P-vitamin rutin, vagy rutozid,

Jelentősebb mennyiségben a citrom, a csipkebogyó és a paprika tartalmazza. Növeli a hajszálerek ellenállását, csökkenti az áteresztőképességét, emeli a vér mészszintjét, fokozza a véralvadást. A ferulasavhoz hasonlóan csökkentheti az oxidált LDL koleszterin citotoxicitását, és ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ételeink vitamintartalma jelentősen csökken az elkészítés – sütés, főzés, párolás – közben. Ezért rendszeresen fogyasszunk friss gyümölcsöket és zöldségeket is!

tulipgardencafe.hu/https://egeszsegter.hu/

Ajánló